23948sdkhjf

Kæmpe gennembrud: Nu får otte kommuner ny type sygeplejersker

Sygeplejersker skal spille nøglerolle i sundhedsvæsenet, bl.a. i forebyggelsen af indlæggelser.

"Et historisk gennembrud"

Så kontant omtaler Dansk Sygeplejeråd den nye type sygeplejersker, som otte danske kommuner nu vil uddanne. Sygeplejersker, der skal tage en uddannelse af avancerede kliniske sygeplejersker efter den internationale APN-model.
De nye sygeplejersker kommer med øgede kompetencer til at spille en nøglerolle i sundhedsvæsenet, ude i kommunerne. 

De otte kommuner, som vil gennemføre uddannelsen af de nye 'avancerede kliniske sygeplejersker' dækker befolkningsmæssigt omkring en fjerdedel af Danmark:

Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Randers Kommune
Esbjerg Kommune
Aalborg Kommune
Odense Kommune
Norddjurs Kommune
Silkeborg Kommune

Det første hold tæller 22-24 studerende. Når de er færdige med uddannelsen, får de danske kommuner sygeplejersker, der i øget omfang får kompetencer til at stille diagnoser, ordinere medicin og sætte behandlinger i gang for kronisk syge patienter, der får en akut forværring.

- Det er en fantastisk nyhed for sundhedsvæsenet og for kvaliteten af den behandling, danske borgere kan forvente, når de bliver syge. Den nye type sygeplejerske vil kort og godt gavne både borgerne og samfundsøkonomien, siger formand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Som reglerne er i dag, kan en sygeplejerske ikke iværksætte relevant behandling på en patient med symptomer på forværring i lungesygdommen KOL og derved undgå indlæggelse af borgeren, uden forudgående tilsyn af en læge. 

Sådanne flaskehalse skal udslettes, da ambitionen er, at den nye APN-sygeplejerske fremover skal kunne observere, vurdere og selvstændigt ordinere undersøgelser (for eksempel røntgenundersøgelse) samt regulere iltbehandling og medicin inden for et afgrænset område.

Borgere, der lever med livstruende sygdomme, har ofte ændringer i behovet for sygepleje og behandling. I de tilfælde vil den nye type sygeplejerske kunne observere og vurdere borgerens behov for yderligere pleje og selvstændigt ordinere for eksempel undersøgelser, ernæring og relevant smertebehandling. Og således undgå indlæggelse samt forbedre forløbet for patienten.

Grete Christensen forventer, at mange flere kommuner vælger at gå samme vej for at få en bedre sammenhængskraft i sundhedsvæsenet.

Der er en kandidatuddannelse for ’avancerede kliniske sygeplejersker’ under udvikling på Aarhus Universitet, hvor planen er, at første hold skal i gang næste år. Den udvidede rolle til de kandidatuddannede sygeplejersker er inspireret af den internationale APN-uddannelse, der nu er i brug i cirka 50 lande.

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157