23948sdkhjf

Klip i kortet bruges med raketfart i Horsens

"Jeg vil en tur til Hjarnø. Der har jeg aldrig været. Og så vil jeg ud blandt raske mennesker, siger den 94-årige plejehjemsbeboer Edit Mathiasen om brugen af sit klippekort.

I Horsens Kommune er brugen af klippekort på byens plejehjem blevet en naturlig del af plejen.

Som i de fleste andre kommuner, skulle klippekortet "løbes igang". Både personale og beboere fik lov at smage på mulighederne for at bruge tid og spare sammen.

De første tre måneder brugte de ældre i Horsens Kommune samlet 3.090 klip på alt lige fra en ekstra gulvvask til en tur i byen. Og så tog det fart: På bare en enkelt måned derefter brugte man 2.059 klip.

Det er meget forskelligt fra beboer til beboer, hvad ordningen bliver brugt til. Nogle sparer klip sammen til en heldagstur, mens andre bruger et enkelt klip på bare at sidde og holde i hånd. Men overordnet spiller nærvær en vigtig rolle for begge parter, siger leder Henrik Brandt, Plejecenter Nørrevang i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at medarbejderne måske kan være lidt usikre på, hvad ordningen kan bruges til. Derfor er det vigtigt hele tiden at have ledelsesmæssigt fokus på klippekortet og få lavet et katalog over aktiviteter, som kan inspirere andre.

94-årige Edith Mathiasen, der bor på Plejecenter Nørrevang, er begejstret for sine klip:

Nu kan jeg komme ud og se raske mennesker. Det er utrolig vigtigt, fordi der jo er mange her, som ikke har det så godt. Indtil videre har jeg sparet klip sammen til en tre timer lang shoppetur. Vi var op og ned ad Søndergade flere gange og sluttede med at drikke varm kakao, mens vi ventede på bussen hjem. Jeg har også planer for udflugter i det nye år. Blandt andet vil jeg gerne på museum og en tur til Hjarnø, for der har jeg aldrig været.

Også social- og sundhedshjælper Susanne Dreier, der er Ediths kontaktperson, er stor tilhænger af ordningen:

De fælles oplevelser gør, at vi lærer de ældre at kende på en ny måde. Vi knytter mere personlige bånd, og det gør blandt andet også, at hverdagens gøremål glider lidt nemmere.

Klippekortsordningen giver mulighed for en halv times ekstra hjælp om ugen. De ældre bestemmer selv, hvordan de sammensætter klippene, og hvad de bruger dem til.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11