23948sdkhjf

FOA: Finanslov med skjult makker

Finansloven er et fremskridt, men en skatteaftale med skattelettelser vil være katastrofalt, mener FOA.

FOA glæder sig over, at finanslovspartierne afsætter ekstra midler direkte målrettet flere arbejdstimer til ældreplejen.

-Det er et skridt i den rigtige retning med et langt bedre perspektiv end det forslag, som regeringen fremlagde i august. Det er vi absolut ikke utilfredse med, siger FOAs formand Dennis Kristensen.

Med finansloven afsættes 500 millioner kr. ekstra til at give flere timer til deltidsansatte og ansætte flere fuldtidsansatte på plejecentre og i hjemmeplejen.

-Det er i høj grad tiltrængt både i forhold til det allerede eksisterende helt urimeligt høje arbejdspres og det stadigt stigende antal flere ældre, der har behov for hjælp og pleje. Disse ekstra penge er bare så tiltrængte, og de vil gøre en forskel, siger Dennis Kristensen.

Der afsættes også ekstra penge til udvikling af kvaliteten i erhvervsuddannelsen, men beløbet er beskedent, mener FOA.

- Vi mangler social- og sundhedsassistenter og -hjælpere i det meste af landet, og vi skal øge antallet af uddannede SOSU'er til 10.000 om året, hvis vi skal løse de udfordringer, som blandt andet naturlig afgang og de flere ældre skaber. Jeg frygter, at de ekstra midler ikke vil betyde en afgørende forøgelse af antallet af uddannelsespladser, siger han.

Skattelettelser

FOA hæfter sig også ved finanslovens blinde makker, som hedder nye skattelettelser frem for ny velfærd.

- Vi kender ikke de kommende skattelettelsers omfang, men man skal ikke regne meget, før man kan se, at større skattelettelser fjerner mulighederne for den nødvendige vækst i de offentlige udgifter, hvis vi skal kunne løfte udfordringerne med blandt andet flere børn og ældre, siger Dennis Kristensen.

Han peger på, at hvis man anvender 10 milliarder  til skattelettelser, svarer det til, at man i stedet kunne have ansat i omegnen  af 26.000 mennesker på fuld tid i ældreplejen eller stort  det samme antal pædagoger, pædagogiske assistenter  og pædagogmedhjælpere i  daginstitutionerne. Det er det valg, som politikerne ikke reelt forholder sig til, mener han.

- Det er noget sludder at sige, at vi kan få både ny velfærd og skattelettelser, mener Dennis Kristensen.

- I de kommende år vil presset på den offentlige sektor blot stige og stige. Antallet af børn og ældre i Danmark forøges med 246.000 frem mod 2025. Bruger regeringen nu den største del af det såkaldte økonomiske råderum for de næste mange år, så kan vi ikke for alvor genoprette og udvikle velfærden. Og jeg frygter, at vi end ikke vil kunne opretholde den nuværende velfærd, siger Dennis Kristensen, der sender et klart budskab til forligspartierne:

- Lad nu være med at gamble med børnene, eleverne, de syge, de ældre, de handicappede og de udsatte. Drop tankerne om at tømme ud i skatteindtægterne med nye skattelettelser, og lad os i stedet sammen skabe mere og bedre velfærd. Det fortjener danskerne efter næsten ti års økonomisk krise og nedskæringer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094