23948sdkhjf

KL: Kun udvalgte fagrupper kan få mere i løn

Lønudviklingen skal målrettes, så højere løn til nogle faggrupper - først og fremmest SOSU-personalet - kan være med til at løse rekrutteringsudfordring, lyder det fra KL.
745.000 ansatte i stat, regioner og kommuner forhandler nye aftaler om løn og arbejdsvilkår i de kommende måneder.

Og afstanden mellem perterne er fra starten store.

Kommunerne lægger særligt vægt på, at der ikke er plads til lønstigninger for alle. Ifølge KL blive hovedopgaven for de kommende år, at skaffe arbejdskraft nok, og derfor bliver der kun være plads til lønfremgang for udvalgte grupper.

Michael Ziegler udgør KL's politiske forhandlerteam sammen med Steen Christiansen, næstformand i KL's Løn- og Personaleudvalg. Og de slår fast, at det er vigtigt for KL, at den samlede lønudvikling skal holdes på et afdæmpet niveau.

- Det er afgørende for os, at lønudviklingen for medarbejderne i kommunerne skal være i balance med lønudviklingen i samfundet i øvrigt. Vi skal ikke halte lønmæssigt bagefter. Men det er heller ikke acceptabelt, hvis lønudviklingen i kommunerne ligger over lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Og det har den gjort siden 2008. Det er vi nødt til at rette op på, siger Steen Christiansen.

Han henviser til, at KL allerede ved overenskomstfornyelsen i 2015 fik indskrevet en hensigtserklæring om, at løngabet skal lukkes i den kommende overenskomstperiode. Og den hensigtserklæring vil KL nu have gjort til virkelighed.

Mangel på medarbejdere
Men for KL er det vigtigste tema rekruttering.

- Vi står på nogle områder over for en betydelig rekrutteringsudfordring i de kommende år. Det gælder først og fremmest på ældre- og sundhedsområdet, hvor kombinationen af et stærkt stigende antal plejekrævende ældre og færre SOSU-uddannede allerede i dag betyder stor mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og hvis vi ikke gør noget, vil problemet blive endnu større. Derfor stiller vi et konkret overenskomstkrav om, at lønudviklingen skal målrettes, så højere løn til nogle faggrupper – først og fremmest SOSU-personalet – kan være med til at løse rekrutteringsudfordringen, siger Michael Ziegler.

Han fremhæver, at det kræver en bredspektret indsats – som også rækker ud over overenskomsterne – at løse rekrutteringsudfordringen. Men de første skridt skal tages ved overenskomstforhandlingerne.

DA ind i debatten
Selv om forhandlingerne kun vedrører det offentlige område, gik DA fredag ind i debatten om eventuelle lønstigninger. Under overskriften. Offentligt ansatte får stadig for høje lønstigninger, skriver DA i sit nyhedsbrev Agenda at:

- Siden 2008 har hver offentlig ansat i gennemsnit fået 45.000 kr. mere i løn, end hvad de burde, når man sammenligner med de private lønstigninger. Det skyldes, at reguleringsordningen ikke virker efter hensigten.

Årsagen til den tilsyneladende sammenblanding af det private og det offentlige område, er den gensidige afsmitning lønudviklingen har.

- Når de offentlige lønstigninger over en længere periode overgår de private lønstigninger, giver det på sigt et pres opad på den private løn, der hæmmer de danske virksomheders konkurrenceevne og dermed vækst, skrive Agenda.




Læs mere om: løn
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094