23948sdkhjf

Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

I kampen mod madspild har Hospitalsenheden Horsens taget en række initiativer, blandt andet app’en "Hospitalsmad". Køkkenet er nomineret til Magasinet Plejes Køkkenpriser 2018.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har i flere år haft et målrettet fokus på omlægning til økologi og reduktion af madspild. Hensigten er blandt andet at begrænse mængden af den mad, der ender som affald.

Brugen af IT-systemer "Klinisk Logistik" har været et led i strategien. Systemet sikrer overblik og optimerer arbejdsgange.

’Klinisk Logistik" giver et "realtime" overblik af alle indlagte patienter på hele hospitalet og hvor de fysisk opholder sig. På en storskærm i køkkenet vises dette detaljerede overblik. Ud fra det faktuelle patientantal leverer køkkenet mad ud til de tre hovedmåltider. Der er ligeledes ansat koststafetter, som kan flytte rundt på maden mellem afdelingerne, så alle patienter bliver mætte. Indførelsen af klinisk logistik har resulteret i at madspildet er reduceret væsentligt.

Når en patient bliver indlagt, bliver patientens diæt noteret under aktiviteten ’kost’ i systemet, og det fungerer simpelthen som en bestilling.

Overblikket gør, at køkkenpersonalet nu kun fremstiller det præcise antal diæter, der er patienter til, og at det for plejepersonalet er meget synligt, hvilke patienter der skal have særlige diæter for eksempel ved fødevareallergi. Patientsikkerheden er med dette arbejde højnet.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har haft fokus på omlægning til økologi siden 2014.

"Omlægningen har krævet et helt nyt "mindset" blandt køkkenets dedikeret personale, idet maden nu bliver lavet fra bunden på gammeldags manér. Personalet bruger sæsonens råvarer, og det betyder at der syltes til forråd, når råvarerne er i sæson. Det er for eksempel hjemmesyltede rødbeder og agurker. Råvarerne skal udnyttes helt med henblik på at undgå madspild, men samtidig er den kulinarisk oplevelse ved måltiderne i højsædet. Alle medarbejdere har været på kompetence- og udviklingskursus i forbindelse med økologiomlægningen", fortæller man fra Hospitalsenheden Horsens, der som samlet enhed har indstillet sit køkken.

Andelen af de økologiske råvarer, som Hospitalsenhedens køkkenpersonale bruger i tilberedningen af maden, er nu oppe på mellem 60-90 procent og dermed kunne køkkenet i 2016 modtage Det Økologiske Spisemærke i sølv.

Sidste skud på stammen er app’en "Hospitalsmad", hvor patienterne kan se dagens måltider præsenteret med appetitlige billeder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093