23948sdkhjf

Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

I kampen mod madspild har Hospitalsenheden Horsens taget en række initiativer, blandt andet app’en "Hospitalsmad". Køkkenet er nomineret til Magasinet Plejes Køkkenpriser 2018.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har i flere år haft et målrettet fokus på omlægning til økologi og reduktion af madspild. Hensigten er blandt andet at begrænse mængden af den mad, der ender som affald.

Brugen af IT-systemer "Klinisk Logistik" har været et led i strategien. Systemet sikrer overblik og optimerer arbejdsgange.

Læs også: Stop af madspild gav penge til mere økologi på Virklund

’Klinisk Logistik" giver et "realtime" overblik af alle indlagte patienter på hele hospitalet og hvor de fysisk opholder sig. På en storskærm i køkkenet vises dette detaljerede overblik. Ud fra det faktuelle patientantal leverer køkkenet mad ud til de tre hovedmåltider. Der er ligeledes ansat koststafetter, som kan flytte rundt på maden mellem afdelingerne, så alle patienter bliver mætte. Indførelsen af klinisk logistik har resulteret i at madspildet er reduceret væsentligt.

Når en patient bliver indlagt, bliver patientens diæt noteret under aktiviteten ’kost’ i systemet, og det fungerer simpelthen som en bestilling.

Overblikket gør, at køkkenpersonalet nu kun fremstiller det præcise antal diæter, der er patienter til, og at det for plejepersonalet er meget synligt, hvilke patienter der skal have særlige diæter for eksempel ved fødevareallergi. Patientsikkerheden er med dette arbejde højnet.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har haft fokus på omlægning til økologi siden 2014.

Læs også: Vinderne af Magasinet Plejes Køkkenpriser er...

"Omlægningen har krævet et helt nyt "mindset" blandt køkkenets dedikeret personale, idet maden nu bliver lavet fra bunden på gammeldags manér. Personalet bruger sæsonens råvarer, og det betyder at der syltes til forråd, når råvarerne er i sæson. Det er for eksempel hjemmesyltede rødbeder og agurker. Råvarerne skal udnyttes helt med henblik på at undgå madspild, men samtidig er den kulinarisk oplevelse ved måltiderne i højsædet. Alle medarbejdere har været på kompetence- og udviklingskursus i forbindelse med økologiomlægningen", fortæller man fra Hospitalsenheden Horsens, der som samlet enhed har indstillet sit køkken.

Andelen af de økologiske råvarer, som Hospitalsenhedens køkkenpersonale bruger i tilberedningen af maden, er nu oppe på mellem 60-90 procent og dermed kunne køkkenet i 2016 modtage Det Økologiske Spisemærke i sølv.

Sidste skud på stammen er app’en "Hospitalsmad", hvor patienterne kan se dagens måltider præsenteret med appetitlige billeder.

Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Klumme: Danske Ældreråd: Positivt at lovforslag trækkes tilbage

Thyra Frank på tur til fremtiden

Minister trækker lovforslag om tilsynspolitik

Ny kampagne: De ældre er gamle nok til at bestemme selv

Kolding melder fuldt hus på praktikpladser

Ny matching-model har succes på Koldings social- og sundhedsuddannelser.

2.000 nye sygeplejesker: Flaskehalsen er praktikforløbet

Dekan kan sagtens optage flere sygeplejerskeelever på uddannelserne. Udfordringen bliver at skaffe praktikpladser til alle.

Nyhedsbrev

Aarhus er vært for international konference om velfærdsteknologi

Online Avis Arkiv

Danske Patienter: Brug besparelser på de ældre

Regeringen vil optage 2000 flere sygeplejersker i 2022

DSR skeptisk overfor ny reform

Aarhus henter nye sosu'er fra jobkøen

Ældre slipper for unødige stik

Især ældre menneskers vener, kan være svære at ramme. Ny scanner skal komme problemet til livs

Nyt plejecenter søger navn

Sosu-uddannelser skal styrke deres image

Efter konkurs: Tidligere pleje-direktør indgår forlig

Ældre bliver boene i parcelhuset længe efter børnene er fløjet fra reden

Rejsende i værdighed på vej rundt i landet

11 ud af 29 ansøgere får besøg af det nye værdighedsrejsehold fra Nationalt videnscenter for værdig ældrepleje.

Hvidovre mangler knap 300 demensvenner

KL: Mangel på sosu’er er en potentiel katastrofe

15.000 sosuassistenter og -hjælpere vil mangle om få år.

1

Professor i demensforskning modtager pris

Opfindsomme elever vinder finale med ergonomisk badestol

Hvor blev nyhederne af?

Patientstyrelse ophæver påbud til Holbæk Sygehus

Nyt demenscenter på vej til Ølgod

Plus

Værktøjer og viden med faglig udgivelse

App og æblejuice skal give ældre flere muskler

Hospital har Vestegnens "højeste" juletræ

Stigning i antallet af ældre patienter rammer pressede sygehuse

Ny chef til Pleje og Omsorg

Hver femte ældre patient genindlægges

Ny leder af Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi

Lukket sygehus bliver til hospice

Olivia Danmark vinder udbud i København

Sygeplejersker fjerner efternavn på navneskilte efter trusler

NAVNE: Ny direktør i Region Hovedstaden

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VoksenPlus – et bæredygtigt seniorboligfællesskab

Kursus kalenderen for 2019

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

Netværk skaber vækst

Condair udvider sit serviceteam

25 år med ergoterapi

Gør funding til en del af din innovationsstrategi

Nu bruger plejepersonalet tiden på beboerne i stedet for vasketøjet

Sådan får du størst udbytte af dit netværk

Må du genbruge dine stregkoder?

Sådan reducerer du faldrisici i køkkenområder

Torsdag den 31. januar: Kom til Festival for selvstændige helt gratis

Gerflor er officiel sponser for VM I HERREHÅNDBOLD 2019

Gå ikke glip af Nohcons temadage om fremtidens sportsfaciliteter og kommunale multihuse

Condairs salgsteam udvides med erfaren salgsingeniør

25 års jubilæum

Sangberg styrker PR-teamet

Find vej til danske testfaciliteter

Goddag - det er din læge, der banker på skærmen

Nyhed: Få de basale bogføringsværktøjer helt gratis med Billy Basic

Inkluderende design giver tilfredse digitale borgere

Kom til bobler og kage

CareWare Konference: Når en seng kan gøre en forskel

Byggepladsentreprenøren er viceværten på byggepladsen

Skal du med helt gratis til Festival for selvstændige i Januar?

Send til en kollega

0.137