23948sdkhjf

Cortiums lille sensor skal forhindre slagtilfælde

Enkel metode til elektronisk overvågning af hjerterytmen kan forbedre behandlingen af hjerteforstyrrelser og forhindre slagtilfælde

Den danske virksomhed Cortrium og forskere på DTU er lykkedes med at udvikle en lille, unik sensor, der sættes på huden over hjertet, og som nemt kan anvendes hjemme. Den sender online målinger af hjertets rytme i flere kanaler og åbner dermed op for helt nye muligheder for at overvåge patienter med forstyrrelser i hjerterytmen. 

For ældre patienter med hjerterytmeforstyrrelser kræver det i dag mange læge- og hospitalsbesøg, før de kan få en diagnose og eventuelt komme i behandling. Alene måling af hjerterytme kræver, at patienten har et apparat på sig i mindst et døgn. Det betyder, at de svageste ældre ofte opgiver at få gennemført de nødvendige undersøgelser.

Fremover kan den praktiserende læge i stedet tilbyde det lille overvågningsapparat, der måler patientens hjerterytme i real tid. Til målingen er også tilknyttet analyser af uregelmæssigheder i hjerterytmen. Det vil betyder hurtigere diagnose og efterfølgende behandling, der kan forhindre en del slagtilfælde. 

Algoritmer giver hurtig diagnose
Cortrium indgår sammen med forskerteamet på DTU og kardiologer på Bispebjerg Hospital i et stort projekt, Reafel, der er støttet af Innovationsfonden. Forskerne har allerede påvist, at det er muligt at udarbejde algoritmer, der er i stand til at identificere forstyrrelser i hjerterytmen, såkaldt arterieflimmer.

Dette arbejde skal nu overføres til måling af hjerterytmer på mere end 150 patienter. Herefter vil de involverede kardiologer analysere data og på den baggrund diagnosticere, om rytmen er normal, eller om der er behandlingskrævende forstyrrelser.

Online-overvågning
Cortriums nye sensor betyder samtidig, at overvågningen af patienten kan ske online og real time, så den ikke som i dag kun sker for en begrænset periode og først analyseres, når målinger kommer til en kardiolog.

- Med udviklingen af det nye måleudstyr vil vi være i stand til at gribe ind og behandle patienter med arterieflimmer langt tidligere, end det er muligt i dag. Og da forstyrrelser i hjerterytmen er den største årsag til slagtilfælde, forventer vi at kunne opleve et markant fald i disse, når vores projekt er afsluttet, siger overlæge Helena Domínguez, hjerteafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der er ansvarlig for den medicinske del af projektet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171