23948sdkhjf

Sygeplejersker og sundhedsminister uenige om nyt udspil

'Sundhed, hvor du er' skal styrke sammenhængen for den enkelte patient. Men planen er ikke ambitiøs nok, siger Dansk Sygeplejeråd.

"Danskerne skal have flere og fagligt stærkere sundhedstilbud nær den enkelte".

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Et nyt sundhedsudspil fra regeringen følger nemlig op på 'Udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen's anbefalinger. Med udspillet udmøntes bla. også 200 millioner kroner til læge- og sundhedshuse.

Det nye sundhedsudspil 'Sundhed, hvor du er' har otte konkrete initiativer, der har til formål at øge effektiviteten og kvaliteten i det nære sundhedsvæsen, så de praktiserende læger og kommunerne kan løfte flere sundhedsopgaver. 

Regeringen ønsker også en ny generation af de såkaldte sundhedsaftaler. Det er aftaler mellem en region og kommunerne i regionen om samarbejdet om de borgere, der har brug for en indsats fra både kommuner, hospitaler og almen praksis. Sundhedsaftalerne skal være langt mere ambitiøse og have mere tydelige politiske prioriteringer og forpligtende målsætninger og klare aftaler om fælles økonomi, fælles ledelse og organisering og fordelingen af opgaver mellem sektorerne.

- Vi skal have styrket sammenhængen for den enkelte patient. Der er blevet længere mellem sygehusene. Men specialiseringen er ikke en modsætning til nærhed. Derfor skal vi over de kommende år have udflyttet opgaver og have langt mere fokus på, at den enkelte patient modtaget sin behandling, der hvor det giver bedst mening. Sundhedsvæsenet skal i højere grad møde os tættere på hjemmet. En ældre dame med KOL skal ikke ud på en besværlig rejse til et sygehus, hvis en behandling af samme høje kvalitet kan foregå derhjemme, hos den praktiserende læge eller i et kommunalt sundhedshus, siger Ellen Trane Nørby.

På Finansloven er der tidligere blevet afsat 800 millioner kr. til det formål over en firårig periode. Med udspillet udmøntes de første 200 millioner i 2018 til flere og bedre læge- og sundhedshuse. Her kan bl.a. praktiserende læger, fysioterapeuten og kommunale sundhedstilbud arbejde tættere sammen i større enheder, så borgerne oplever effektivitet og sammenhæng i deres forløb.

Men planen er ikke ambitiøs nok. Det mener Dansk Sygeplejeråd, der længe har efterspurgt en plan, med effektive løsningsmodeller for at imødegå det voldsomme pres, som et stærkt voksende antal ældre og kronisk syge patienter allerede nu udsætter læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter for. Men planen mangler ifølge Dansk Sygeplejeråd erkendelse af, hvor syge borgerne i kommunerne i virkeligheden er. 

- Planen er ikke ambitiøs nok. Og jeg synes, det er tankevækkende, at medarbejderne i sundhedsvæsenet forventes at finde nye løsninger på problemer hver dag, mens der ikke er meget nyt at hente her! Jeg havde håbet på, at få en sen julegave med konkrete initiativer, der kunne løfte det nære sundhedsvæsen. Men da indpakningen var fjernet, var der ikke mange initiativer i pakken, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Titlen på udspillet, ’Sundhed, hvor du er’, indikerer, at den enkelte borger kan forvente en større forebyggende indsats og en helhedsorienteret tilgang til syge danskere og sygdom generelt. Men Grete Christensen mener, at de forebyggelsesinitiativer, der skulle understøtte titlen på udspillet, glimrer ved deres fravær.

- Afsættet er i stedet at behandle sygdomme. Og mens vi venter på de store forkromede løsninger, så udskrives stadig flere borgere fra sygehusene til behandling i kommunerne, hvor sygeplejersker kæmper en kamp sammen med sosu-assistenter og hjælpere for at finde nye løsninger, mens opgaverne kommer væltende. Man kan vel sige, at virkeligheden har overhalet myndighederne indenom, siger Grete Christensen.

Ellen Trane Nørby vil opkvalificere indsatsen mellem kommuner og regioner ved at afbureaukratisere sundhedsaftalerne. De skal i stedet gøres til 'forpligtende, politiske aftaler mellem region og kommuner, hvor fælles økonomi, fælles ledelse og fælles organisering skal sikre en bedre sammenhæng for patienterne'.

- Tag bare organiseringen af akutteams i Esbjerg mellem kommunen og regionen, eller Psykiatriens Hus i Silkeborg. Det er gode eksempler på at borgeren og patienten sættes i centrum og behandlingen ske tæt på den enkelte med sammenhæng og med høj kvalitet, siger Ellen Trane Nørby.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094