23948sdkhjf

Mindfulness hjælper KOL-patienter

Nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser, at otte ugers mindfulness-træning lindrer patienternes psykiske symptomer på angst og depression.

KOL er en uhelbredelig lungesygdom med belastende fysiske symptomer som åndenød, hoste og slimdannelse i luftvejene. Desuden oplever mange KOL-patienter psykiske problemer som angst og depression i deres hverdag.

Nu har forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i samarbejde med forskere fra University of Cambridge og Trinity College Dublin fundet, at et 8-ugers psykologisk behandlingsprogram - såkaldt mindfulness-baseret kognitiv terapi - hjælper patienterne, så de bedre kan håndtere angst og depression.

De 84 KOL-patienter, der deltog i undersøgelsen, blev ved lodtrækning udtrukket til enten at modtage et 8-ugers mindfulness-træningsprogram som tillæg til den sædvanlige fysiske rehabilitering eller den fysiske rehabilitering alene

Mindfulness-træning lærer deltagerne meditationsøvelser med det formål at blive mere opmærksom på en ikke-dømmende måde over for både positive og negative oplevelser.

- Resultaterne  viste, at de patienter, der havde modtaget mindfulness-træning som tillæg til deres fysiske rehabiliteringsprogram oplevede væsentligt færre angst- og depressive symptomer efter behandlingen, i forhold til de patienter, der kun havde modtaget fysisk rehabilitering, siger psykolog og ph.d.-studerende Ingeborg Farver-Vestergaard, som har stået for projektet.

Selv-omsorg

Det var især den øgede selv-omsorg, som er en del af mindfulness-træningen, der lindrede symptomerne på angst og depression.

- Det giver god mening, da vi har at gøre med en patientgruppe, som desværre ofte oplever bebrejdelse fra sig selv og andre på grund af tobaksrygningens rolle i udviklingen af KOL. Disse patienter har brug for en ordentlig portion selvværd for at få det bedre, fortæller hun.

Studiet viste også en tendens til, at de patienter, der deltog i mindfulness-træningen, oplevede færre fysiske symptomer efter træningen, sammenlignet med de patienter, der ikke modtog mindfulness-træningen.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det anerkendte lungemedicinske tidsskrift European Respiratory Journal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.594