23948sdkhjf

Ministre: Vi skal måle på kvaliteten i ældreplejen

Forundersøgelse peger på kvalitetsindikatorer inden for fire temaer: Borgersikkerhed og sundhed, rehabilitering, livskvalitet og sammenhæng og behov. "Godt nyt", siger Dansk Erhverv

Vi ved for lidt om kvaliteten af ældreplejen i Danmark. Alt for lidt.

Det mener ældreminister Thyra Frank og innovationsminister Sophie Løhde, der er parate til at arbejde videre med kvalitetsindikatorer, der kan måle resultatet af kommunernes plejeindsatser.

Sundheds- og Ældreministeriet har netop offentliggjort en undersøgelse, der går forud for et større "gravearbejde."  
- Det handler ikke om at måle for målingens skyld. Det handler om, at det, vi gør for vores ældre, er det rigtige. Vi ved for lidt om, hvordan de ældre oplever ældreplejen – og vi har heller ikke ordentligt overblik over, i hvor høj grad indsatsen virker efter hensigten. Det skal kvalitetsindikatorerne rette op på,  siger Thyra Frank (LA) i en pressemeddelelse. 

Arbejdet med at finde de rette kvalitetsindikatorer for ældreområdet skal ske i samarbejde med KL, og tager blandt andet udgangspunkt i den forundersøgelse, som blev sat i gang med satspuljeaftalen for 2017-2020. Forundersøgelsen er udført af Rambøll, og den peger på kvalitetsindikatorer inden for fire temaer: Borger sikkerhed og sundhed, rehabilitering, livskvalitet og sammenhæng og behov. 

Læs hele forundersøgelsen (PDF)

På folkeskoleområdet måler man allerede kvaliteten på tværs af kommunerne. Det er ambitionen, at noget lignende skal ske på ældreområdet.

- ... Det er jo ikke bare et spørgsmål om penge. Økonomi betyder naturligvis noget, men man kan sagtens bruge mange penge på de ældre i en kommune uden nødvendigvis at have en god ældrepleje. Men hvis vi skal gå videre med kvalitetsindikatorerne, er det samtidig helt afgørende, at vi samlet set ikke får mere bureaukrati,  siger Sophie Løhde.
For Dansk Erhverv, der har siddet i rapportens følgegruppe, er det godt nyt fra de to siddende ministre.

- Det er vigtigt, at der bliver kastet lys over, hvordan vi får mest for vores velfærdskroner. Hvordan vi får det offentlige til at køre længere på literen, og hvordan høster vi de synergier, der ligger i at sammenligne på tværs af kommunegrænser og mellem offentligt og privat, siger velfærdspolitisk fagchef Rasmus Larsen Lindblom. Han mener også, at vi skal turde sammenligne og turde se på, hvor og hvornår kvaliteten er god, og hvor den ikke er.

- Det kræver, at kvaliteten bliver målt rigtigt, og det er den netop offentliggjorte analyse et vigtigt skridt henimod.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094