23948sdkhjf

73 procent: Ja, vores helbred lider under at være pårørende

At være pårørende til et menneske med demens er hårdt både psykisk og fysisk. De mange bekymringer, manglen på søvn og den konstante bevågenhed går ud over helbred og arbejdsliv, viser ny undersøgelse.

Alzheimerforeningen har idag offentliggjort en stor undersøgelse, der viser, at det går ud over både helbred og arbejdsliv at være pårørende til et menneske med demens. Undersøgelsen er en af de mest omfattende spørgeskemaundersøgelser blandt pårørende til demenspatienter i Danmark nogensinde.

73 procent oplever, at situationen påvirker deres helbred negativt.

Flere end halvdelen har problemer med søvn, og næsten en tredjedel lider af angst eller depression. Fire ud af ti oplyser desuden, at funktionen som pårørende til en demenspatient har indflydelse på deres arbejdsliv. Og så er mere end halvdelen af alle pårørende voksne børn til demenspatienten, hvoraf størstedelen er tilknyttet arbejdsmarkedet.

Godt 400.000 danskere er pårørende til en eller flere af de 80.000 danskere, der lider af demens.

"I perioder var jeg fuldstændig udbrændt og græd meget. Jeg så ikke mine venner, jeg fik ikke dyrket motion. Alt handlede om at passe besøg hos min mor, at tage hende til lægen, købe ind for hende. Være der for hende. Det var hårdt psykisk," skriver en kvinde, der er datter til en mor med demens som en kommentar i undersøgelsen.

Selvom resultaterne fra Alzheimerforeningens undersøgelse bakkes op af flere internationale studier, kommer de alligevel som lidt af en overraskelse:

- Jeg tror det er de færreste, der havde forestillet sig, hvor krævende og belastende rollen som pårørende i virkeligheden er. Vi taler om rigtig mange mennesker der bliver syge og som rammes på både privatliv og arbejdsliv. Det kommer nok også lidt som en overraskelse - i hvert fald for det offentlige - at de nærmeste pårørende til mennesker med demens i de fleste tilfælde er en erhvervsaktiv voksen datter, svigerdatter eller søn og altså ikke ældre pensionister, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen:

Alzheimerforeningen har gennemført spørgeskemaundersøgelsen i januar 2018 blandt 1.745 pårørende til demenspatienter i Danmark.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143