23948sdkhjf

Erhvervslivet sikres mod ulige offentlig konkurrence

Får bedre klagemulighed mens myndighederne skal sætte priser efter internationale standarder, så de ikke underbyder.
Virksomheder skal fremover sikres bedre mod unfair konkurrence fra det offentlige, lover et folketingsflertal nu.

Private virksomheder skal derfor kunne klage ét sted, hvis de oplever unfair konkurrence. Og de offentlige myndigheder skal sætte priser efter internationale standarder, så virksomhederne ikke underbydes.

- Den offentlige sektor skal bruge kræfterne på sine kerneopgaver fremfor at konkurrere med private virksomheder på ulige vilkår. Det skal være lettere for virksomheder at klage, hvis de oplever unfair konkurrence, siger innovationsminister Sophie Løhde, som står i spidsen for de politiske forhandlinger, der nu tager endnu et skridt for at sikre fair og lige konkurrence mellem det offentlige og private virksomheder

Mere lige konkurrence
Aftalen er en del af regeringens udspil 'Fair og lige konkurrence', som skal klargøre vilkårene for konkurrence mellem offentlige og private.

Staten, kommuner og regioner skal sætte deres priser for erhvervsvirksomhed, så de lever op til anbefalingerne fra den internationale organisation OECD. Det offentlige skal fx medregne lån og profit på samme måde som en privat virksomhed.

Aftale om fair og lige konkurrence:

Prissætning: De gældende regler for prissætning ændres, så offentlig prissætning sker på fair konkurrencevilkår og i overensstemmelse med OECD's anbefalinger.

Arbejdsgruppen: Der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af KL, Danske Regioner, Dansk Industri og Dansk Erhverv, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet (formand). Den kan se på, hvilke erhvervsaktiviteter offentlige myndigheder skal kunne eller ikke skal kunne udføre.

Kontrolbud: Der skal gælde strammere regler, når en kommune eller en region vælger selv at løse en opgave efter et udbud.

Bedre klageadgang: Der oprettes efterfølgende en ny uafhængig klagemyndighed, som skal give virksomheder én klageindgang, hvis de oplever unfair konkurrence fra det offentlige. Myndigheden placeres i Nævnenes Hus i Viborg og styrkes med henblik på bl.a. at sikre en effektiv sagsbehandling.
Desuden skal kommuner og regioner fremover fortælle virksomheder, der har tilbudt at løse en offentlig opgave, om grunden til, at kommunen eller regionen efter et såkaldt kontrolbud vælger selv at løse opgaven.

Ved et kontrolbud har kommunen eller regionen undersøgt, hvad det vil koste selv at løse en udbudt opgave. Samtidig skal kommunalbestyrelser og regionsråd fremover hvert andet år forelægges en opfølgning på de opgaver, som de efter et udbud har valgt at løse selv.

- Aftalen vil være med til at modvirke, at offentlige myndigheder fastsætter priser under markedsprisen til skade for private virksomheder. Den vil være med til at sikre vækst i det private erhvervsliv. Det er også et vigtigt fremskridt, at vi får større åbenhed om de kontrolbud, der kommer fra kommuner og regioner. De virksomheder, der byder, skal have klar besked om, hvad de er oppe imod, forklarer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Gavner virksomhederne
Aftalen er et vigtigt skridt, som vil gavne og styrke danske virksomheder i konkurrence med offentlige aktører.

- Det er vigtigt for virksomheder, at konkurrence mellem den offentlige sektor og det private erhvervsliv er fair og lige. Vi tager nu et vigtigt skridt mod etableringen af en ny uafhængig klagemyndighed, hvor virksomhederne kan klage, hvis de oplever unfair konkurrence fra det offentlige, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Til efteråret vil regeringen bygge videre på udspillet. Klagemyndighedens kompetencer skal klarlægges. Grænserne for, hvilke erhvervsaktiviteter offentlige myndigheder må og ikke må udføre, skal defineres bedre.

Regeringen vil derfor nedsætte en arbejdsgruppe, som skal bestå af KL, Danske Regioner, Dansk Industri og Dansk Erhverv, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Den skal komme med konkrete forslag, der begrænser adgangen til statslig, regional og kommunal erhvervsaktivitet. Kredsen bag den politiske aftale mødes igen for at drøfte arbejdsgruppens forslag, når de er færdige.

Planen er, at dens konkrete kompetencer fastlægges i efteråret 2018. Aftalen er indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093