23948sdkhjf

Ny lov garanterer lønmodtagere ved konkurs

Lønmodtagernes Garantifond skal lægge ud, hvis den konkursramte hævder, at virksomheden er overdraget til en offentlig virksomhed eller til en privat, der har offentlig garanti.
Beskæftigelsesministerens ændring kommer efter de meget omtalte sager, hvor private udbydere af hjemmehjælp er gået konkurs.

I de tilfælde har der været eksempler på, at medarbejderne har måttet vente meget længe på den løn, de har til gode.

Men det skal et lovforslag nu gøre op med.

Problemet er opstået i forbindelse med sager, hvor medarbejdere efterfølgende som led i en virksomhedsoverdragelse har fået ny arbejdsgiver.

Skal kunne lægge ud
Men fremover skal Lønmodtagernes Garantifond kunne lægge ud for det, de ansatte har til gode, hvis den konkursramte virksomhed hævder at der enten har fundet en virksomhedsoverdragelse sted til en offentlig virksomhed eller til en privat virksomhed, der er dækket af en offentlig garanti.

Derefter vil det blive afklaret, om det er garantifonden eller den nye arbejdsgiver, som skal betale.

- Det er helt urimeligt, at flere lønmodtagere er kommet i klemme i de her sager og ikke har kunnet få den løn, som de har til gode. Derfor er jeg glad for, at vi nu får sat et stopper for den uholdbare situation, som især er gået ud over ansatte, der passer på samfundets mest udsatte borgere, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Baggrunden for lovændringen er bl.a. en række uheldige sager fra den private hjemmepleje, hvor medarbejdere har måttet vente meget længe på løn, som de havde til gode i en konkursramt virksomhed.

Tvivl om firmaoverdragelse
Problemet er opstået, når boet efter en konkursramt virksomhed har gjort gældende, at medarbejderne allerede før konkursen var overgået til den kommunale hjemmepleje som led i en virksomhedsoverdragelse, men kommunen har afvist det.

Derfor har medarbejderne hverken kunnet få deres tilgodehavender dækket af Lønmodtagernes Garantifond eller af kommunen. Det skyldes, at fonden som reglerne har været ind til nu ikke har kunnet lægge ud, hvis et bo afviser et krav.

Med den nye lov skal fonden lægge ud for medarbejdernes løn i forbindelse med en konkurs, hvis boet efter den konkursramte virksomhed hævder, at der har fundet en virksomhedsoverdragelse til en offentlig arbejdsgiver sted forud for konkursen.

Private med offentlig garanti
Desuden skal Lønmodtagernes Garantifond lægge ud, hvis boet efter en konkursramt virksomhed hævder, at der har fundet en virksomhedsoverdragelse sted til en privat arbejdsgiver, som er dækket af en offentlig garanti.

På den måde kommer medarbejderne ikke i klemme, mens det bliver afgjort, hvem der skal betale.

Lovændringen er en opfølgning på den politiske aftale fra oktober 2017 om forebyggelse af konkurser i plejesektoren.

Loven ventes at træde i kraft næste år.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096