23948sdkhjf

Nyt IT-redskab samler teori og praksis i ét

IT-systemet ’Demenskammeraten’ samler demensfaglige teorier og informationer om borgerne i ét fælles program.

Hvad gør man, hvis man ikke kan finde ét redskab til at dele viden, samle de demensfaglige teorier og have overblik over husets beboere? Så udvikler man det bare selv ...

Det var i hvert fald, hvad plejehjemmet Fuglsanggården gjorde, da det blev mere og mere klart for plejecenterleder Helle Thomsen, at al den viden, der var i organisationen, ikke blev delt og drøftet hensigtsmæssigt. Med andre ord: Viden gik tabt.

- Vi ved rigtig meget om demens her på Fuglsanggården, men det er tavs viden. Det bliver ikke delt ordentligt, konstaterer plejecenterleder Helle Thomsen.

Sammen med MTIC - Region Midtjyllands MedTech Innovation Consortium - gik Fuglsanggården derfor igang med at finde en samarbejdspartner, som ville investere tid i at udvikle ét program efter plejehjemmets egne behov. Den opgave sagde den danske virksomhed InCare Systems ja til.

Demenskammeraten

Demenskammeraten giver overblik og et fælles fagligt sprog blandt personalet i overleveringsmøderne omkring borgerne.
Den giver et øjeblikkeligt visuelt overblik over borgernes trivsel.
Demenskammeraten kan integreres med IT-systemerne Nexus og Fællessprog 3.
Demenskammeraten er udviklet af InCare Systems i tæt samarbejde med Demenscentret Fuglsanggården

Samler demensfaglige teorier

Resultatet er "Demenskammeraten". Et redskab, der samler de demensfaglige teorier, giver mulighed for medicinsk-, psykisk- og trivselstriagering og et program, der skal bruges af hele personalegruppen.

Programmet samler borgernes demensdiagnose, aktuelle udfordringer i adfærd, personlighed, løbende opfølgning på tværfaglige indsatser og giver mulighed for daglige opfølgninger med et systematisk og hurtigt overblik på én og samme skærm.

Fuglsanggården har implementeret Demenskammeraten i den daglige drift. Det har ifølge Helle Thomsen haft flere positive konsekvenser.

- Nu har vi beboerkonferencer flere gange om dagen istedet for et par gange om ugen. Det betyder, at beboerne er mere i centrum. En række bureaukratiske arbejdsgange er nedlagt, og den tid, vi har fået til rådighed, bruges på mere omsorg og mere nærvær, fortæller Helle Thomsen.

Visuelt overblik

Effekter

’Demenskammeraten’ er lige nu i test på Fuglsanggården. De forventede resultater er blandt andet mere målrettet omsorg til beboerne og bedre arbejdsmiljø, da personalet, uanset vidensniveau, bliver inddraget i det fælles sprog omkring deres arbejdsopgaver.
- Praksisnært kompetenceløft er i høj grad også et mål - og et mål, som alle kommuner og alle plejehjem har ambitioner om, og derfor er vi heller ikke i tvivl om, at vi har været med til at udvikle et program, som rigtig mange plejehjem kan få udbytte af, siger plejecenterleder Helle Thomsen.
I samarbejde med MTIC og VIA College Aarhus skal en antropolog teste systemet med Fuglsanggårdens 60 medarbejdere.


Demenskammeraten er bygget op, så den understøtter og giver et fælles fagligt sprog blandt personalet i overleveringsmøderne omkring borgerne. Den giver et øjeblikkeligt visuelt overblik over borgernes trivsel, fortæller technical director Søren Møller fra InCare Systems.

- Demenskammeraten understøtter personalet i at vurdere hvilke borgere, som kræver ekstra fokus den pågældende dag, hvilke plejeindsatser, der er optimale i forhold til en borger med en given adfærd, i en given periode. Og efter interaktion med borgeren giver personalet feedback, så der er mulighed for evaluering og efterfølgende justering af indsatser, siger Søren Møller.

Han takkede ja til opgaven fordi InCare Systems i forvejen har erfaring med udvikling af software til plejesektoren.

- Det er altid et sats at gå med på en idé. Vi bruger år på udvikling, som vi ikke får en krone for. Men det her projekt var så spændende og så innovativt, at vi straks så et potentiale. Det har vi bestemt ikke fortrudt, siger Søren Møller.

InCare Systems præsenterede for nylig Demenskammeraten på CareWare i Aarhus, hvor det blev godt modtaget. Nu skal programmet testes yderligere med VIA College Aarhus på sidelinjen.

Optimal pleje med Kitwoods blomst

Demenskammeraten har demensblomsten som omdrejningspunkt.

’Demenskammeraten’ anskueliggør personalets anvendelse af den neuropædagogiske og personcentrerede tilgang til plejen og giver på den måde personalet mulighed for at yde den optimale pleje til borgere med en demenssygdom.
Når borgerens generelle sundhedstilstand, fysiske sygdomme og funktionsniveau er afklaret, bygger ”Demenskammeraten” videre på tre faktorer omkring mennesker med demenssygdom, som ikke kan adskilles:
- Det er de adfærds- og psykiske symptomer, som kommer til udtryk ved den enkeltes demenssygdom. Borgerens personlighed og livsrygsæk, og ikke mindst Tom Kitwoods anerkendte socialpsykologiske teori om de fem behov: Inklusion, tilknytning, beskæftigelse, trøst og identitetsfølelse, som alle er begreber, der sætter mennesket før sygdommen, siger plejecenterleder Helle Thomsen.
Netop Tom Kitwoods ’demensblomst’ er et omdrejningspunkt i Demenskammeraten, hvilket er afgørende for plejen på Fuglsanggården, der i 2014 åbnede et nyt demenscenter, der består af 20 boliger med fem aflastnings/udrednings-pladser, fem pladser for mennesker med udadreagerende adfærd i forbindelse med deres demenssygdom, samt 10 pladser til mennesker med svær demens og BPSD-symptomer.
Fuglsanggården har tilmed 20 almene plejeboliger, som Demenskammeraten også testes på, da systemet er tiltænkt alle borgere med demens uanset sværhedsgrad og fase.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078