23948sdkhjf

Ledernes krav om joberfaring lukker døren for nyuddannede

Mere end hver anden offentlig arbejdsgiver kræver relevant erhvervserfaring hos jobansøgere - også selv om de mangler medarbejdere.
Mange arbejdsgivere ønsker ganske enkelt ikke at ansætte nyuddannede.

Sådan lyder kritikken fra FTF efter sidste uges politiske debat om hvorvidt unge for at bruge muligheden for dagpenge, til at holde en pause efter afslutningen af studierne.

Men for over halvdelen af arbejdsgiverne for skolelærere og pædagoger er relevant erhvervserfaring hos jobansøgere enten meget vigtigt eller ligefrem ekstremt vigtigt. For arbejdsgivere for socialrådgivere og sygeplejersker gælder det samme for hele 62 procent af arbejdsgiverne. Og det er med til at holde de nyuddannede ude af arbejdsmarkedet.

Mangel på ansøgere
Det viser en analyse fra hovedorganisationen FTF foretaget på samtlige elektroniske jobopslag for fire faggrupper på FTF-området siden 2008: lærere, pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker.

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey peger på, at når så mange nyuddannede er ledige, så skyldes det bl.a., at arbejdsgiverne tillægger relevant erhvervserfaring meget stor vægt – ifølge FTF’s tal åbenbart også inden for fag, hvor der oven i købet er mangel på arbejdskraft, som fx for skolelærere og sygeplejersker.

Analysen viser også, at det især er unge med en videregående uddannelse, der ryger på dagpenge. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har på den baggrund foreslået, at de unge holder op med at hænge sig i, at de får job inden for det fag, de er uddannet til.

Men Bente Sorgenfrey peger på, at kravene til de ledige i dag allerede er, at de skal søge bredt – både fagligt og geografisk.

- Men man tager jo ikke en uddannelse på højere niveau for som det vigtigste mål at søge jobs, som ikke kræver uddannelse. Det er vigtigt for samfundet, at nyuddannede hurtigt kommer i job indenfor deres fag og på den måde får holdt deres kompetencer opdaterede og skarpe. Det er jo lige præcis det, arbejdsgiverne efterlyser, siger hun.

Trainee får nyuddannede i job
FTF har allerede gode erfaringer med, at den onde cirkel for de nyuddannelse rent faktisk kan brydes, nemlig gennem den såkaldte traineeordning.

Siden 2012 har FTF stået for en traineeordning for nyuddannede ledige, hvor udddannelse kombineres med praktik på en virksomhed gennem samarbejde mellem a-kasser, virksomheder og jobcentre. Praktikken kan være virksomhedspraktik, løntilskudsjob eller ordinær midlertidig beskæftigelse i forbindelse med jobrotationsprojekter. Ordningen er gennemført med tilskud på 5 mio. kr. om året fra Beskæftigelsesministeriet.

Effekten er til at få øje på: 56 procent af deltagerne har ifølge en evaluering fået job indenfor tre måneder efter traineeforløbet. Andelen stiger til 68 procent efter et halvt år og ca. 80 procent efter et år.

Derfor anbefaler FTF, at regeringen i finansloven for 2019 sikrer, at traineeordningen videreføres. Den nuværende ordning udløber med udgangen af 2018.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094