23948sdkhjf

Danske Patienter: Økonomiaftale løser ikke udfordringer med sammenhæng i sundhedsvæsenet

Vi er nødt til at tænke regioner, kommuner og almen praksis mere helhedsorienteret, mener Danske Patienters formand.

Behandlingen af patienter skal i øget grad ske i kommunerne og i patienternes eget hjem. Det fremgår af økonomiaftalen, der netop er faldet på plads mellem stat og regioner. Det er et fornuftigt mål – bare ikke når det er drevet af økonomiske incitamenter, lyder det fra Danske Patienter.

- Rigtig mange patienter vil kunne få glæde af at klare behandlingen i hjemmet selv. Men nogen vil finde det utrygt. Derfor er det skidt, at man strikker et system sammen, der belønner hospitaler for at flytte opgaven ud til patienterne selv - eller til kommunen. Det ved vi fra erfaring vil betyde, at man også flytter behandlinger ud, der burde være blevet på hospitalet, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter i en pressemeddelelse.

Aftalen rummer ellers mange gode elementer, mener Danske Patienter. Det er slut med at skulle spare to procent hvert år, der er fokus på udvikling af teknologiske løsninger, og der er kommet en ekstra milliard på kontoen. Det er positivt, mener Danske Patienter, der dog gerne havde set en aftale, der havde et langt stærkere fokus på fælles finansiering og fælles ledelse af sundhedsvæsenet.

- Vi taler om det hele tiden - der mangler sammenhæng i sundhedsvæsentet. Derfor undrer det os, at man ikke er villig til at gøre dét, der skal til. Vi er nødt til at tænke regioner, kommuner og almen praksis mere helhedsorienteret. Det dur ikke, at vi har forskellige sektorer, der sender patienterne uhensigtsmæssigt rundt i systemet for at optimere egne budgetter, siger Camilla Hersom.

Skal vi lykkes med øget sammenhæng i det danske sundhedsvæsen, skal man tænke i fælles styring, hvor målene ikke bliver koblet med økonomiske interesser, mener Danske Patienter, der derfor håber, at man vil arbejde på at give fælles finansiering og fælles ledelse plads i den kommende reform om det nære sundhedsvæsen.

- Der er nogle gode mål fpr sundhedsvæsenet i økonomiaftalen - for eksempel om at mindske genindlæggelser. Men der mangler et blik på helheden. Vi kan ikke rykke opgaver ud til kommunerne uden at sikre, at der er kapacitet. For så ender patienterne med garanti tilbage til hospitalet - og højst sandsynligt med et dårligere helbred end i første omgang, siger Camilla Hersom.

- Med denne her økonomiaftale bliver det rigitg vigtigt, at den kommede reform for det nære sundhedsvæsen tager fat på de fælles udfordringer og sikrer en fælles styring af sundhedsvæsenet, så vi kan få skabt en øget sammenhæng i behandlingen. Vi har talt om det siden 70'erne. Det ville være rart, hvis det var nu, man valgte at handle, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078