23948sdkhjf

Plejeboliger til demensramte i fokus på udstilling i København

Karlsson Arkitekter viste pilotprojektet demensX frem på udstilling i det nye byggeri BLOX.

I sidste måned rykkede pilotprojektet demensX ind i det nye BLOX-byggeri ved Københavns Havn.

demensX, som Magasinet Pleje tidligere har omtalt, er et tværfagligt samarbejde mellem arkitekter, designere, ingeniører og neuropædagoger med en fælles vision om at skabe mere velfungerende og oplevelsesrige rammer for mennesker med demens i plejeboliger.

En af aktørerne i demensX, Karlsson Arkitekter, var i maj inviteret til at udstille i forbindelse med Dansk Arkitektur Centers åbningsudstilling i BLOX, og her var det oplagt at vise pilotprojektet demensX og mulighederne for at skabe bedre rammer ved hjælp af blandt andet lys, materialer og farver og også ny teknologi, fortæller partner i Karlsson Arkitekter, Christian Karlsson.

- Vi fokuserer på en arkitektur, der tager udgangspunkt i den dementes situation, og vi vil gerne vise, hvordan man for eksempel kan lave fællesrum og bruge daglys og naturen men også den nye teknologi i form af meget mere bevidst brug af kunstlys og sansestimuli, forklarer han.

Om demensX

demensX er et tværfagligt samarbejde mellem:
Karlsson Arkitekter
Rune Fjord Studio
Hjerne & Sundhed
YOKE
Du kan læse mere om samarbejdet på www.karlssonark.dk.

Virtuelt plejehjem
I forbindelse med demensX er der blevet lavet en 3D model af et plejehjem, som blev vist frem på udstillingen, og iført VR-briller kunne de besøgende bevæge sig rundt i de virtuelle plejeboliger.

- De kunne simpelthen se sig omkring i huset og opleve dagslyset skifte og fuglene pippe. Og fordi det er så iscenesat, ser man tingene tydeligere, end man gør i virkeligheden, så hvert enkelt græsstrå og fuglepip opleves ganske stærkt, fortæller Christian Karlsson.

Hvad har I fået ud af at udstille?

- Vi er stolte af, at kunne bringe den her dagsorden om arkitektur og design for mennesker med demens ind på de ’bonede gulve’. Vi arbejder jo med området som professionelle aktører i demensX, men vi føler også, at vi er med til at gøre opmærksom på vigtigheden af at arbejde bevidst bredt med arkitektur for dem, der måske ikke har den store stemme selv, siger han.

Karlsson Arkitekter har naturligvis også brugt udstillingen til at gøre opmærksom på, at demensX er i markedet, forklarer han.

- Vi er på vej ud for at realisere de koncepter og løsninger, vi har udviklet, og søger samarbejder både med entreprenører og lokale samarbejdspartnere i forhold til de udbud, der er, fortæller Christian Karlsson.

I øjeblikket er demensX involveret i projekter i Allerød og Morsø Kommuner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093