Sygehuset i Kolding sender 600 medarbejdere på kursus

| Af Lotte Brochmann | Tip redaktionen om en historie

Fem afdelinger deltager i et stort uddannelsesprojekt med fokus på demens

På Kolding Sygehus har man sat gang i et stort uddannelsesprojekt. I løbet af to år skal 600 medarbejdere på kursus for at lære, hvordan man bedst håndterer patienter med demens.

Projektet er et samarbejde mellem fem afdelinger og involverer både sygeplejersker, sosu’er, fysio- og ergoterapeuter og læger.

Læs også: To hospitalsbyggerier strammer livremmen ind

- Vores personale får et kompetenceløft, så vi udvikler en kultur, hvor vi på en mere værdig og personcentreret måde kan møde de demente, der kommer ind i vores system, siger klinisk sygeplejespecialist Pernille Langkilde, der er en af tovholderne på projektet.

- Vi vil gerne forebygge, at folk udvikler delir, og personalet skal også lære, hvordan vi forebygger udadreagerende adfærd, og hvordan vi kan forebygge, at patienterne falder, fortæller hun.

Frontpersonalet får tilbud om et to-timers kursus, hvor de blandt andet får viden om, hvad der sker med hjernen, når man bliver ramt af demens, og hvordan man samarbejder med en demensramt eller kognitivt svækket person. Det er en læge fra geriatrisk afdeling og to demenskonsulenter fra Fredericia Kommune, der underviser på kurset.

- Der er både noget teori men også mange praktiske eksempler og personalet kan få gode råd og tips, hvis de har nogle konkrete udfordringer, forklarer Pernille Langkilde.

Læs også: Demens: 600 ansatte fra Kolding Sygehus skal på kursus

De fem afdelinger

Disse fem afdelinger på Kolding Sygehus er med i uddannelsesprojektet:
De medicinske afdelinger
Akutafdelingen (FAM)
Afdeling for hjerne- og nervesygdomme
Ortopædkirurgisk afdeling
Terapien

Et demensteam
På hver afdeling er der blevet udnævnt nøglepersoner, som skal være rollemodeller og kunne sparre med personalet i hverdagen, og University College Lillebælt har specialdesignet et tre dages undervisningsprogram til de godt 20 nøglepersoner på afdelingerne.

Og så er der som led i projektet oprettet et tværfagligt demensteam med sygeplejersker, læger og terapeuter, som har deltaget i et diplomkursus i aldring og demens. De går ud i afdelingerne og hjælper og sparrer med personalet.

- Vi er ude, hvor det giver god mening i de enkelte afsnit, og prøver at lave noget læring ude ved patienterne. Det handler også om at få dannet nogle relationer med personalet på afdelingerne, så jeg har været rundt og snakke med personalet og lært dem at kende, og det gør det også nemmere for mig at komme ud i afdelingerne og give råd og vejledning, fortæller Line Rønde, der er sygeplejerske i demensteamet.

Demensteamet holder også netværksmøder med nøglepersonerne på de fem afdelinger.

Læs også: Tre entreprenører dyster om nyt DNV-byggeri

- Her kan vi snakke om cases og udveksle erfaringer, for vi skal lære af hinanden, og forhåbentlig giver de møder også noget, som nøglepersonerne kan tage med tilbage med i afdelingerne, for det er jo dem, der skal løfte det her i hverdagen, siger hun.

Det to-årige uddannelsesprojektet kører frem til udgangen af 2019.

Kolding Sygehus har modtaget en million kroner i støtte til projektet fra puljen til praksisnært kompetenceløft, der er en del af udmøntningen af den nationale demenshandlingsplan.

Familien skal på banen

Uddannelsesprojektet på Kolding Sygehus har stærkt fokus på inddragelse af familien.
- Vi skal lære at se på det hele menneske og kigge på, at der er en historie bagved, som vi skal ind og have fat i, for at kunne samarbejde bedst muligt med patienten. Derfor skal vi også have inddraget familien. Når en i familien rammes af sygdom, så rammes hele familien, og alle skal have lov til at komme ind og bidrage, så vi opnår den bedst mulige samarbejde og inddragelse både af patienter og pårørende, siger klinisk sygeplejespecialist Pernille Langkilde.
Sygeplejerske i demensteamet Line Rønde var for nylig med inde på stuen hos en ældre kvinde, som var forvirret og havde svært ved at finde ud af tingene, men da klokken passerede ti, så ændrede hun sig og virkede helt anderledes. Da personalet lidt senere på dagen talte med kvindens datter, så fik at vide, at kvinden normalt aldrig står op før klokken ti.
- Det er sådan nogle små ting, som er vigtige for os at vide. Og hvis vi havde vidst det her, så havde det givet god mening for alle, at vi først var gået ind til hende lidt senere, siger hun.
Det er også vigtigt at få familien på banen i forhold til at få noget at vide for eksempel om, hvad patienten har lavet tidligere, så man har noget at tale om, der giver mening for patienten.
- Det kan være, de har et billede af et barnebarn stående på sengebordet, og så kan man få en snak om det. Det kan godt være, det er den samme snak, vi får flere gange om dagen, men så føler de i hvert fald, at man kender dem, og de føler sig noget værd. Og så får man nogle bedre relationer og undgår rigtig mange af de konflikter, der kan opstå, fortæller Line Rønde.Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

NAVNE: Ærespris til professor fra SDU

Sjællands Universitetshospital hædrer Ewa Roos fra SDU for pionerarbejde indenfor aktiv inddragelse af patienters ressourcer i deres egen helbredelse.

Aabenraa har minimeret medicinfejl

Der er bl.a. indført en ny praksis, hvor medarbejderne bestiller ny medicin og færdiggør dokumentationen med det samme ude hos borgeren.

Plus

Jacks fødselsdag satte gang i minderne

Teatret KrisKat besøgte Øresundshjemmet med forestillingen Memories.

Demens: Kampagne skudt i gang i København

Kampagnen 'Taber du tit tråden?' er målrettet københavnere med demens i den tidlige fase, deres pårørende og det omgivende samfund.

Musikterapi: Alzheimerforeningen hædrer forskere

Aase Marie Ottesen modtager pris for sin særlige indsats på demensområdet, og Julie Kolbe Krøier modtager støtte til ph.d.-projekt, hvor hun undersøger, hvordan musik kan bruges tværfagligt i forhold til personer med svær demens.

Nye initiativer skal nedbringe overbelægning

Forligspartierne i Region Nordjylland har med budget 2019 prioriteret et skærpet fokus på belægningen på regionens hospitaler.

Nyhedsbrev

Studerende hjælper socialt udsatte i deres vej gennem sundhedsvæsenet

Succesfuldt samarbejde mellem Aarhus Kommune og foreningen Social Sundhed Aarhus fortsætter i det kommende år

Online Avis Arkiv

Birkerød: Medarbejder på bosted overfaldet

Nu må politikerne tage handling, lyder det fra FOA.

Fire nationale mål skal sætte kursen for velfærdsdanmark

Regeringen lancerer mål, der skal fungere som pejlemærker for udviklingen i den offentlige sektor.

Sygeplejerskers arbejdsforhold skal kortlægges

Region Sjælland og Dansk Sygeplejeråd er gået sammen i et nyt forskningsprojekt, der skal undersøge fastholdelse og rekruttering af sygeplejersker.

Plus

Thyra talte om trivsel og værdig ældrepleje

Dialogmøde tog fat om velfærdsteknologi, fremtidsfuldmagter og sociale fællesskaber, da ældreminister Thyra Frank og ældrerådene i Region Syddanmark mødtes i Middelfart.

FOA: Nyt udspil løser ikke problemer med rekruttering

Der er få positive takter i nyt udspil om erhvervsuddannelser, lyder det fra FOA - der mangler helt grundlæggende tiltag, for at sikre, at flere søger ind på social- og sundhedsuddannelsen.

SOSU-skoler fulde af begejstring over regeringens EUD-udspil

Det nye udspil er en stor flot buket med mange rigtig gode og nødvendige forslag, hvis vi for alvor skal gøre det attraktivt at tage en SOSU-uddannelse, lyder det fra Danske SOSU-skolers formand.

Demenskonsulent får pris for sit fokus på det hele menneske

Grethe Skovlund fra Vejle Kommune er kåret som Årets Demenskoordinator.

1

500 sosu'er sendes på efteruddannelse

Ringkøbing-Skjern har sat i gang i et kompetenceudviklingsforløb om pleje, behandling og samarbejde med borgere med psykiatriske sygdomme.

Nu bliver advarsel på stærk gigtmedicin ændret

Fed skrift og rød advarselsboks skal forhindre at andre kommer til at tage medicinen forkert.

Slagelse får ny borgerjournal

Slagelse Kommune har valgt Systematics elektroniske borgerjournal Columna Cura til pleje- og omsorgsområdet.

Plus

Konference om robotter i Odense

På konferencen 'Velfærdsteknologi anno 2018' vil der være fokus på potentialerne med robotteknologi.

Digitalt partnerskab skal gøre ældre mere trygge

Diakonissestiftelsen investerer i Anyware Solutions - målet er at udvikle tech-løsninger til ældre for at øge trygheden.

Solrød får endnu en sygeplejeklinik

Norddjurs efter dødsbrand: Fejl at give plejehjem dispensation

Helsingørs nye sundhedshus udfordrer sektortænkning

Ambitionen med det nye sundhedshus er at sikre et nært, samlet sundhedstilbud på tværs af kommune, region og almen praksis.

Region Hovedstaden: Mere personale til akutområdet

May Bjerre Eiby holder foredrag i Slagelse

Fund af ny superbakterie bekymrer danske forskere

UB-let gearer op og skifter navn

Lars Løkke lover flere hænder til psykiatrien

Regeringen vil have færre indlagt på hospitalerne

Patientforening: Der skal ikke opereres på nærhospitaler

Læger vil holde operationer væk fra mindre hospitaler

DTU: Industrien tager godt imod vores nye teknologisatsning

Flere offentligt ansatte oplever stress

Enhedslisten kræver milliarder af Mette F. til sygehuse

Københavns Madhus får ny direktør

Afskaffelse af regioner står øverst på DF's ønskeliste

Se alle Medlemmernes egne nyheder

FDIHs e-handelskonference og messe - vil du klare dig i giganternes æra?

Stormøde for sikringsansvarlige hos Alux

Spændende årskursus for demenskoordinatorer

Pavillonbyggeri i unik høj kvalitet til skolebrug

Tag dit udbudsmateriale til nye højder med Nohrcons kursus som affyringsrampe

Tænk forretning gennem utraditionel netværkstilgang

Velbesøgt stand under DKDK´s årskusus i Nyborg

Kender du de sundhedsmæssige farer ved for tør luft?

Hvad er din drøm?

Kender du spejlbehandling??

Et litauisk firma søger leverandører eller producenter af køkkenvask i rustfri stål

Event: Faglig inspirationsdag om virksomhedskultur

Sommeren 2018 fik elprisen til at stige

Internationale designstuderende besøger udstillingen på DokkX i Aarhus; som led i deres uddannelse!

Nyt testcenter sætter fokus på fremtidens digitale teknologier

Lækre gulve, der føles og ser helt naturlige ud

Stand i nybyggede Fjordbo i Gråsten

Vi ses på Fagligt Træf 2018

Gå ikke glip af rabatten til årets plejeboligkonference og -studietur!

Ajos køber trailergenerator for at øge fleksibiliteten

Hvad er kopi-medicin?

Byder din hverdag på gigtpatienter, håndkirurgiske patienter og den neurolo...

Gratis e-bog om kunstig intelligens

Få styr på udbudsreglerne på Nohrcons intensive kursusforløb

Center for FrihedsTeknologi Aarhus introducerer ny hjemmeside!

Send til en kollega

0.207