23948sdkhjf

Nyt tilbud skal sikre bedre livskvalitet til svært syge lungepatienter

Hvidovre Hospital har udviklet et specialiseret, palliativt tilbud til patienter med livstruende lungesygdomme

Eksperter fra de palliative og lungemedicinske specialer på Hvidovre Hospital har i fællesskab udviklet et nyt, specialiseret palliativt tilbud til patienter med livstruende lungesygdomme.

Tilbuddet, der går under navnet PUST - Palliativt Udgående Specialiseret Tilbud - indebærer blandt andet, at patienterne, afhængigt af deres individuelle behov, får tilbud om ambulante besøg og hjemmebesøg samt adgang til tværfaglige kompetencer, som er en del af den specialiserede palliation, for eksempel psykologer, præster og socialrådgivere. De bliver også tilknyttet en sygeplejerske, der fungerer som tovholder og koordinator for den tværfaglige indsats og kommunikation omkring patienten.

- Vores primære mål er at sikre, at patienten opnår bedre livskvalitet i den sidste tid. Vi håber, at den tætte kontakt med hospitalet vil betyde, at patienterne bliver bedre i stand til at håndtere deres sygdom og dermed bliver mere trygge og får færre indlæggelser, siger Laura Hohwü Thomsen, der er afdelingslæge i lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital og en af hovedkræfterne bag PUST.

Gavner KOL-patienter

Palliation har traditionelt været tilbudt patienter med kræft, men ifølge Pernille Bræmer Hertel, der som afsnitsansvarlig overlæge på Palliativ Enhed på Hvidovre Hospital repræsenterer den palliative faglighed i PUST, er der ingen tvivl om, at den specialiserede palliation kan være til gavn for alvorligt syge lungepatienter.

Det gælder særligt patienter med KOL, som døjer med komplekse problemstillinger og symptomer.

- Tilstanden hos patienter med lungesygdom kan ændre sig meget hurtigt, og vi kan ikke altid forudse, hvornår der sker en forværring. Derfor er det vigtigt, at vi på forhånd har talt med dem om, hvilke ønsker de har, hvis deres tilstand bliver værre. Det kan for eksempel handle om, hvorvidt de ønsker at komme i respirator, eller om de vil blive i deres hjem og undgå indlæggelse den sidste tid, siger hun.

Tilbuddet om specialiseret palliation til lungepatienter er kommet i stand på baggrund af en aftale om handlingsplan for den ældre medicinske patient, som regeringen har indgået i juni 2016.

Hospitalet er ligeledes undervejs med en udvidelse af det palliative tilbud til patienter med hjertesvigt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141