23948sdkhjf

500 sosu'er sendes på efteruddannelse

Ringkøbing-Skjern har sat i gang i et kompetenceudviklingsforløb om pleje, behandling og samarbejde med borgere med psykiatriske sygdomme.

Samtlige sosu-medarbejdere i Ringkøbing-Skjern Kommune skal nu efteruddannes.

Da Ringkøbing-Skjern Kommune i foråret søgte 50 vikarer blandt gymnasiernes 3. g'ere var det primært for at fylde hullerne i vagtskemaerne, når kommunens godt 500 social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter skulle på efteruddannelse. Og nu er kompetenceudviklingsforløbet om pleje, behandling og samarbejde med borgere med psykiatriske sygdomme for alle godt 500 social- og sundhedsuddannede medarbejdere i kommunens Sundhed- og Omsorgs-afdeling godt i gang.

Planen er, at sosu-medarbejderne løbende bliver sendt på efteruddannelse, så ca. 50 medarbejdere begyndte for nylig på Social- og Sundhedsskolen. I dag har de foreløbigt sidste skoledag og forventes derefter at være opdaterede på emner som misbrug og psykisk sygdom, psykosocial rehabilitering og recovery, den såkaldte tidevandsmodel, dobbeltdiagnoser, Jeg-støttende samtaler, egen rolle, kompetencer og tværfagligt samarbejde.

Fakta

Ca. 50 unge vikarer har fået job som sosu-medarbejdere på ældrecentre og i ældreplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune som følge af et omfattende efteruddannelses-forløb for de fastansatte sosu-medarbejdere.

Kompetenceforløbene for Ringkøbing-Skjern Kommunes godt 500 social- og sundhedsmedarbejdere tilrettelægges i samarbejde med Social-  og sundhedsskolen i Herning og startede i august 2018.

Engagerede kursister

Fra skolens undervisere er der kun rosende ord til de 'engagerede kursister'. "Kursisterne har været imødekommende og engagerede i at modtage ny viden", skriver en af underviserne i en foreløbig evaluering.

- Det har været tydeligt for mig at se, at sosu-medarbejderne brænder for få nye redskaber, så de kan blive bedre i samarbejdet med borgere med psykiske lidelser og misbrug, siger også Jane Abildskov Barenholdt, der er Social- og Sundhedsskolens koordinator for efteruddannelsesforløbet.

Hun peger på, at underviserne i samarbejde med sosu-medarbejderne har koblet den nye teoretiske viden sammen med situationer fra medarbejdernes dagligdag på institutioner, på plejecentre og i hjemmeplejen, for i samråd at kunne reflektere over, hvordan teori kan inkorporeres i arbejdsgangen med borgerne.

Ny viden og friskt mod

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der også tilfredshed med de social- og sundhedsmedarbejdere, der som de første gennemgik efteruddannelsesforløbet:

- De medarbejdere, vi har haft afsted, er kommet tilbage med ny viden og et friskt mod på at gå i gang med nogle af de opgaver, som de måske tidligere har følt var lidt udfordrende, siger Eva Jepsen, der er enhedsleder af hjemmeplejen i Tarm.

Næsten samme kommentar lyder fra enhedsleder på plejehjemmet Rosenlunden i Lem St., Karen Bak. Hun understreger, at det da også var sosu-medarbejdernes eget ønske at komme på kursus med henblik på at blive bedre rustet til opgaverne i det daglige arbejde, hvor mange efterhånden oplever, at de traditionelle pleje- og omsorgsopgaver fylder mindre, og at det i stigende grad er psykiatriske sygdomme, misbrugsproblematikker, angst- eller depressionslidelser, borgerne kommer med.

Mere efteruddannelse

Derfor skal alle sosu-medarbejderne også senere på efteråret på yderligere tre dages efteruddannelse i anerkendende pædagogik og -kommunikation i dialogen med borgeren. Dét, der på fagsproget kaldes neuropædagogik og som er et redskab til nedtrapning af konflikter og til mestring af den gode kommunikation.

Herudover er det planen, at alle lederne i Social- og Omsorgsafdelingen også skal have de nyeste teorier inden for psykiatrien præsenteret på en temadag d. 25. september. Her vil der være fokus på de redskaber, som medarbejderne får med hjem, og på, hvordan de kan sættes i spil ledelsesmæssigt. Alt sammen for at medarbejdernes nye kompetencer siver igennem hele organisationen og kommer til mest mulig gavn hos borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097