23948sdkhjf

Nyt it-værktøj skal støtte svært syge KOL-patienter

| Af Redaktionen/lob | Tip redaktionen om en historie

Det digitale værktøj skal give svært syge KOL-patienter viden om deres muligheder og indflydelse på valg af pleje og behandling i den sidste del af livet, når sygdommen forværres.

Et nyt digitalt værktøj skal give svært syge KOL-patienter viden om deres muligheder – og indflydelse på valg af pleje og behandling i den sidste del af deres liv. Det digitale værktøj er en del af et fælles koncept, som regionshospitalerne i Viborg og Skive og hjemmeplejen i Viborg og Skive Kommuner indfører i den kommende tid.

Fakta

Udviklingen af det nye koncept til støtte og inddragelse af KOL-patienter i den sidste del af livet er støttet af Sundhedsstyrelsen med 1,4 millioner kroner. Lungeforeningen og ViBIS (Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet) har været sparringspartnere.

Det digitale værktøj ligger på et skjult område på Hospitalsenhed Midts hjemmeside, hvor KOL-patienterne i tekst, lyd og film kan hente information om, hvad de kan forvente, der sker, og hvad de skal tage stilling til i den sidste del af livet, når sygdommen forværres. Værktøjet skal ses som en hjælp til dialog med pårørende og behandlere og som støtte for de valg, patienten står overfor.

Læs også: Fem kommuner tester ny terapiform

Den digitale del af værktøjet kombineres med samtaler på hospitalet og planlægning af patienternes forløb i samarbejde mellem kommuner og hospital.

Fælles planlægning

De to hospitaler og kommuner har aftalt fælles struktur og planlægning for svært syge KOL-patienter, der baserer sig på et særligt system (Advance Care Planning), som er udviklet specielt til at planlægge pleje og behandling på forhånd, så der ikke skal træffes vigtige beslutninger i en akut situation, hvor patientens muligheder for indflydelse kan være begrænsede. Planlægningen går på tværs af hele sygdomsforløbet og involverer dermed både hospital og hjemmepleje.

Et massivt uddannelsesforløb har klædt 179 sygeplejersker, sosu-assistenter og andre klinikere fra hospitalerne og de to kommuners hjemmepleje på med relationelle og kommunikative færdigheder til særlige samtaler med patienterne. Fokus har været på fællesbeslutningstagning, som er en systematisk og struktureret kommunikationsform, som sikrer, at patienten er i centrum og får mulighed for at træffe egne beslutninger.

Kan bruges af andre hospitaler og kommuner

Konceptet til KOL-patienter er udviklet i tæt samarbejde med VIA Efter- og videreuddannelse, der er en del af professionshøjskolen VIA University College. VIA har udviklet strukturen for it-værktøjet og har gennemført det store uddannelsesforløb af tre dages varighed for hver enkelt deltager. Ligeledes har VIA interviewet de involverede borgere og fagprofessionelle før og efter forløbet som led i en analyse. Projektet er afsluttet med en samlet rapport. 

- VIA har stor erfaring med at efteruddanne blandt andet ansatte fra sundhedssektoren og med at stå i spidsen for digitale løsninger, som kan designes sammen med henholdsvis hospitaler og kommuner, så der bliver skabt tværsektorielle løsninger. Det nye værktøj er lavet sådan, at det kan designes til at blive brugt af andre hospitaler eller kommuner, der også kunne tænke sig at arbejde med at styrke hjælpen til KOL-patienter, fortæller uddannelsesleder Claus Kjærboe Lundholm fra VIA Efter- og videreuddannelse.

På patientens præmisser

KOL-patienten bliver præsenteret for it-værktøjet ved besøg af enten ilt- eller KOL-sygeplejerske i hjemmet. Patienten får udleveret en iPad og kan bruge værktøjet derhjemme – gerne sammen med pårørende. Undervejs får patienten besøg af en hjemmesygeplejerske, som fortæller om kommunens tilbud for den sidste tid. Patienten afslutter forløbet med en samtale hos Klinik for Lungesygdomme på hospitalet.

- Vi har afprøvet det nye koncept på 17 patienter og 9 klinikere fra kommunen og hospitalet. Patienterne og de pårørende har været glade for informationerne og for at blive inddraget. Men det har også været grænseoverskridende for nogle, fortæller afdelingssygeplejerske Asta Flodgaard fra hospitalernes Klinik for Lungesygdomme.

- Hospitalets personale oplever på deres side, at de har fået bedre struktur på forløbene med fastlagte samtaler og fælles planlægning af indsatsen på tværs af sektorerne. Alt i alt tør jeg godt konkludere, at det samlede koncept bliver et løft i behandlingskvaliteten og en hjælp for KOL-patienter i den palliative fase, siger hun.Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fagforening kårer MidtVask til Årets Arbejdsplads

Plus

Danske teknologier gik sejrsgang i Düsseldorf

21 virksomheder var med på den danske fællesstand på messen RehaCare.

Haderslev vil af med bøvlede regler

Voksenudvalget i Haderslev Kommune har sat et nyt initiativ i søen.

Sådan skaber du de bedste forhold for søvn

Søvn er afgørende for vores velbefindende, men det er langt fra alle beboere på plejehjem, der sover godt om natten - ej heller gør deres plejere.

Temadag: Få input til arbejdet med ensomhed

- nu inviterer Videnscenter for værdig ældrepleje til yderligere to temadage.

Plus

Nyt tiltag halverer antallet af indlæggelser

Regionshospitalet Silkeborg har med et nyt tilbud til udvalgte kroniske patienter reduceret patienternes indlæggelser på hospitalet med 16.000 timer årligt.

Nyhedsbrev

Succes med antibiotika-behandling i hjemmet

Aarhus Universitetshospital har på forsøgsbasis prøvet at flytte antibiotika-behandlingen hjem til patienten selv – og samtidig sikret behandlingskvaliteten ved hjælp af moderne teknologi.

Online Avis Arkiv

Konference om lyd og sundhed indtager Aarhus

På en konference i Aarhus præsenteres resultater fra projektet ’Lyd & Sundhed’, der undersøger, hvilke effekter musik har på mennesker med demens.

NAVNE: Køkkenleder har fået smag for Elbokøkkenet

Sensorer skal revolutionere patientovervågning

Psykiatrien modtager Patienternes Pris

Psykiatrien i Region Nordjylland formår at omfavne både patienter og pårørende med medmenneskelighed, varme, forståelse og respekt.

Nu er opslagstavlen erstattet af en interaktiv skærm

Holte får en seniorbydel

Plus

Sensorer på bleen fjerner nattevagternes dårlige samvittighed

På plejehjemmet ’Udsigten’ i Græsted samarbejder man med den private virksomhed Suma Care om projekt med intelligente bleer.

Nyt it-værktøj skal støtte svært syge KOL-patienter

Det digitale værktøj skal give svært syge KOL-patienter viden om deres muligheder og indflydelse på valg af pleje og behandling i den sidste del af livet, når sygdommen forværres.

Her er forskellen på lægers og sygeplejerskers etik og moral

Forskere fra Aalborg Universitet har lavet den hidtil største undersøgelse af forskellen på etik og moral mellem forskellige faggrupper inden for sundhedsvæsnet.

Bedre styr på medicinen for ældre multisyge patienter

Aalborgs plejehjem tester eldrevne kørestole

VELA A/S donerer 40 eldrevne kørestole til Aalborg Kommunes demensplejehjem, fordi virksomheden selv ønsker at undersøge de gavnlige effekter af øget mobilitet for mennesker med en demenssygdom.

Plus

Nyt videnscenter vil ud til hele landet

Nu sætter Videnscenter for værdig ældrepleje gang i sine første aktiviteter - de kommer til at foregå rundt om i landet og tæller blandt andet temadage, åbningskonference og rejsehold.

NAVNE: Ny salgschef hos CarePartner

Nyt it-system rulles ud i Ishøj

It-systemet Cura skal blandt andet gøre arbejdsgangene for de ansatte i kommunen mere enkle.

"Kommuner bærer stort ansvar for konkurser"

Ergo18: Ergoterapeuter samles i Kolding

I dag starter årets største faglige begivehed for ergoterapeuter.

Nu kan patienter selv hente rør til blodprøver i automaten

Den nye prøverørskiosk på Aalborg Universitetshospital skal blandt andet bidrage til bedre patientsikkerhed og større diskretion.

Stort debatmøde om sundhed

MIR-robot er blevet ny stik-i-renddreng

Blodtryksmedicin øger risiko for visse typer hudkræft

Nyt psykiatrisk hospital holder åbent hus

Sidstehjælp - omsorg ved livets slutning

1

Overskud er modgift til stress

Regioner: Sundhedsvæsnet har ikke brug for store ændringer

Første spadestik til nyt Food College

Socialdemokratiet vil løse lægemangel med tvang

Bispebjerg ansætter ny projektchef

Aftale sikrer patienter med cystisk fibrose bedre behandling

Læger udskriver mindre og mindre antibiotika

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Drop opslagstavlerne og spar tid

Cobi Rehab har udviklet to nye komfortable tryksårsforebyggende madrasser, der også er lydløse

Vær med i GS1 Denmarks julekalender 2018

6 læringspunkter: Opskriften på succesfuld implementering

Hygiejnisk tøjvask for psykisk syge beboere

Landets største kommune bruger mobilen i stedet for fysiske nøgler

Ferske kalkuner til Thanksgiving den 22. november

BIM Equity styrker bestyrelsen

Helt nye montagevideoer fra Ecophon

Mange nye ansigter styrker Ajos

Ekspropriation og gæsteprincippet for specialister 2018

Konference: Verificering af lægemidlers originalitet og sporbarhed

Værsgo’! KUN 225.000,- for en robotløsning.

Med GS1 standarder kan medicinsk udstyr identificeres unikt

From Ukraine With BIM

Sikring mod skadedyr v/supermarked

Konference: Verificering af lægemidlers originalitet og sporbarhed

Anders Lyck Fogh-Schultz er tilbage som netværksleder for CareNet

Kranmontør hos Ajos bliver bredere

Ny app vil oversætte mellem døve og hørende

Kan al medicin dosisdispenseres?

Bliv klogere på digitalisering og E-handel

Det første skridt mod bæredygtig akustik

Brandsikkerhed for dig og dine pårørende

Sikkerdigital.dk skal styrke virksomheders IT-sikkerhed

Send til en kollega

0.255