23948sdkhjf

Ni kommuner kaster sig ud i ambitiøst projekt

Alzheimerforeninger får i 2019 selskab af hele ni nye samarbejdskommuner, der tilsammen vil finde 10.000 demensvenner.

Ni danske kommune fordelt over hele landet vil nu finde 10.000 demensvenner - tilsammen.

Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Kerteminde, Næstved, Roskilde, Silkeborg, Vesthimmerland, Syddjurs og Aabenraa vil i løbet af 2019 gå all in som en del af Alzheimerforeningens landsdækkende kampagne om at finde 100.000 Demensvenner i Danmark.

- Det passer utrolig godt med de initiativer, vi har gang i i forvejen. Hvis vi supplerer med det, Alzheimerforeningen kan byde ind med, tror og håber vi på, at to plus to giver seks-syv stykker i stedet for fire, siger Gitte Kirkegaard, demensfaglig leder i Haderslev Kommune til demensven.dk.

De ni nye samarbejdskommuner har gode idéer til deres respektive kommende projekter. De har sat deres individuelle mål for, hvor mange Demensvenner de vil finde, baseret på hvor mange demensramte, der er i kommunen.

Udgangspunktet er minimum én Demensven per demensramt.

Roskilde Kommune vil blandt andet udklække 1.000 nye demensvenner.

- Et af vores fokusområder i Roskilde Kommune er et tilgængeligt og inkluderende lokalsamfund, som vi synes hænger rigtig godt sammen med Demensvens-projektets formål. Vi vil gerne arbejde for, at borgere med demens og deres pårørende kan bevare deres hverdag længst muligt, og at de kan bevæge sig rundt i samfundet som tidligere. Det kræver et inkluderende nærmiljø, der har et øget kendskab til demens, og at tabuisering og stigmatisering af demens nedbrydes - og her ser vi Demensven-projektet som et konkret "redskab" til at komme i mål med det, forklarer Luna Høimark, udviklingskoordinator for kommunens demensindsats.

I 2018 samarbejdede Alzheimerforeningen med Brønderslev, Esbjerg, Frederiksberg, Greve, Hvidovre, Høje-Taastrup og Mariagerfjord, som gerne deler ud af deres erfaringer, når de nye samarbejdskommuner skal i gang.

Blandt andet skal Vesthimmerland en tur til Mariagerfjord for at høre, hvordan de har grebet indsatsen an.

- Hvorfor skal vi opfinde den dybe tallerken igen, hvis vi i stedet for kan lære af hinanden? siger Hanne Lundsgaard, som er demenssygeplejeske og tovholder på Demensven-indsatsen i Mariagerfjord kommune.

Med den Nationale Demenshandlingsplan 2025 er et af de tre hovedmål, at Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078