23948sdkhjf

150 millioner kroner skal lokke flere til Sosu-faget

Der er mangel på social- og sundhedsassistenter mange steder i landet.

Derfor har regeringen fået gennemført en grundig kortlægning af rekrutteringsudfordringerne, som blandt andet peger på, at social- og sundhedsuddannelsernes manglende optag og høje frafald er en centralt problem, som skal løses. 

Sygeplejerskeuddannelsen har ikke samme problem.

Samtidig afslører kortlægningen også, at social- og sundhedsmedarbejderne i kommunernes ældrepleje har et højt sygefravær og en høj grad af deltidsbeskæftigelse, hvor omkring 80 procent er deltidsbeskæftigede.

150 øremærkede millioner
Parallelt med undersøgelsen på området har der været finanslovsforhandlinger med Dansk Folkeparti om initiativer, der kan imødegå udfordringerne med at få folk ind på Sosu-uddannelserne.

Regeringen og Dansk Folkeparti har med finansloven for 2019 afsat cirka 150 millioner kroner over fire år til en række konkrete initiativer, blandt andet:

  • En styrkelse af praktikvejledningen, der skal forbedre elevernes overgang mellem skole og praktik
  • nye uddannelsessatellitter i områder med store afstande
  • rådgivningsforløb til skolerne
  • oplysnings- og imagekampagner, undervisningsmateriale om faget til folkeskolen
  • styrkede karriereveje
  • samt et kommunepanel, der skal drøfte øget fuldtidsbeskæftigelse og reduceret sygefravær for social- og sundhedspersonale.

Vi ser desværre tegn på, at eleverne oplever et praksischok, og at arbejdspladserne kan have svært ved at tage imod særligt de unge elever, for når de begynder i praktik, falder mange fra. Derfor har vi i finanslovsaftalen sat en stor del af pengene af til at styrke elevernes overgang mellem skole og praktik, siger undervisningsminister Merete Riisager. Regeringen ønsker også at styrke sundheds- og omsorgsfagets image.

Ældreminister Thyra Frank supplerer:

- Kortlægningen viser, at området desværre ikke har den respekt, som det fortjener. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med Dansk Folkeparti har sat 150 millioner kroner af til initiativer, der skal imødegå rekrutteringsudfordringerne – bl.a. en kampagneindsats, som skal være med til at forbedre fagets image, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109