23948sdkhjf

Ældre bliver boende i parcelhuset længe efter børnene er fløjet fra reden

- Vi skal gøre op med myten om længst muligt i eget hjem siger, forsker fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Enlige, ældre og par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, har sat sig tungt på parcelhusene - selvom de oprindeligt blev bygget til at huse børnefamilier.

Det viser en kortlægning af landets flere end 1,3 millioner parcelhuse, som DR Nordjylland har set på.

Det er Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet, der har lavet kortlægningen, og seniorforsker Jesper Ole Jensen peger på, at konsekvensen er en lang række af mennesker, der sidder i en bolig, som ikke længere passer til deres behov.

Men det har også konsekvenser for samfundet, siger seniorforskeren.

- Kommunerne får lidt længere ud til de ældre borgere, der skal have leveret verfærdsydelser og service. Det bliver lidt mere bøvlet.

- Samtidig får de ældre i parcelhusene måske ikke lavet de opgraderinger af husene energimæssigt som der er behov for, siger Jesper Ole Jensen.

Forsker Mette Mechlenborg fra Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet i København, peger på, at parcelhusejerne skal motiveres til at flytte fra deres huse i tide, inden det bliver uoverskueligt at vedligeholde.

- Vi skal gøre op med myten om længst muligt i eget hjem siger, Mette Mechlenborg til DR Nordjylland.

- Kommunerne skal vurderer om et område skal forandres, så der bliver en naturlig udskiftning mellem ældre og yngre borgere. Og så skal der bygges ældrevenlige boliger, siger hun.

Ifølge Danmarks Statistik beboes over halvdelen af parcelhuse og villaer mange steder i landet af ældre, enlige eller par, hvor børnene for længst er fløjet fra reden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079