23948sdkhjf

Ældre slipper for unødige stik

Især ældre menneskers vener, kan være svære at ramme. Ny scanner skal komme problemet til livs

På Aalborg Universitetshospitals afdeling i Hobro klapper man i hænderne. Her har man modtaget en donation fra Støtteforeningen for Hobro Sygehus på 200.000 kroner, og for det beløb har man nu indkøbt en ny ultralydsscanner.

Scanneren er specialiseret i at finde de dybereliggende vener, der skal i brug, katetre skal ligge i længere tid for eksempelvis at kunne bruges til tilførsel af medicin.

- Scannerens muligheder bliver især en fordel for de ældre patienter. Deres kar er mere porøse, og uden skanner kan man nemt komme til at stikke hul på karret og må tage nogle forsøg mere med nålen. Til stor gene for patienten, siger overlæne John Mikkelsen og fortsætter:

- Den nye scanner kan sikre, at vi rammer første gang, og det er meget bedre for patienten, siger overlæge John Mikkelsen fra anæstesiafsnittet på Aalborg Universitetshospital i Hobro.

Radar følger stikket
Scanneren er en såkaldt Ezon5000, der vise billeder af patientens vener under huden. Maskinen har indbygget en slags radar, som kan følge stikkets retning ind i blodkarret. Er retningen forkert, markerer maskinen med en rød alarm, mens en korrekt vinkel viser en grøn farve. På den måde kan man sikre, at stikket bliver foretaget ordentligt i første hug.

Belejlig donation
John Mikkelsen overtog officielt ’nøglerne’ til den nye scanner i uge 2, og fremover vil katetre i dybere vener blive lagt med assistance fra den nye ultralydsscanner.

Den nye scanner aflyser en artsfælle, der efterhånden har nogle år på bagen, og nyanskaffelsen havde ikke været mulig uden donationen fra Støtteforeningen fra Hobrosygehus.

- Strategien i regionen (Region Nordjylland, red) er, at der kun er penge til nødvendige nyanskaffelser. Uden donationen havde vi ikke kunne få den nye scanner, og selvom vi har en gammel stående, så har den nye et markant bedre billede og bedre teknologi, så lægen bedre kan se, hvad han eller hun laver, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127