23948sdkhjf

Ældre tager magten tilbage ved spisebordet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

- Må jeg så selv bestemme, hvad vi skal lave?” spurgte en af beboerne hviskende. Og da jeg svarede ja, sagde hun med tydelig glæde: ”Ej, så skal vi lave bacon og æg”. En anden beboer sagde med fast stemme: ”Så skal jeg lave franskbrød, for det har jeg gjort så mange gange før.””

Sådan fortæller projektleder og lektor, ph.d. på Københavns Professionshøjskole, Lise Justesen, fra et forskningsprojekt, der i disse dage er i fuld gang med at undersøge, hvordan personalet på Kastanjehavens Plejeboliger på Frederiksberg bedst muligt kan inddrage de ældre i planlægning og tilberedning af måltiderne.

At kunne invitere andre på mad og planlægge et godt måltid kan både øge livskvaliteten og styrke ældre plejehjemsbeboeres fysiske kompetencer. Det er udgangspunktet i et nyt forskningsprojekt, hvor beboerne skiftes til at invitere hinanden på morgenmad.

De passive spisere
At sætte sig til bords uden selv at have haft en aktie i måltidet, er ikke nødvendigvis så attråværdigt, som det lyder. Sådan er hverdagen for mange ældre på plejehjem, men på Kastanjehavens Plejeboliger har man igennem længere tid haft fokus på måltidet:

- Den måde, måltiderne forløber på på mange plejehjem i dag, gør de ældre til passive spisere. De ældre er så at sige altid gæster, når de sætter sig til bordet. Men det er ikke ligegyldigt, om man er gæst eller vært. Værtskab er et begreb, der understøtter måltidet som kulturelt og socialt forankret. Som vært er man med til at sætte rammen for måltidet og definere, hvad det gode måltid er, siger Lise Justesen.

En kurv fuld af madminder
Morgenmadsklubben på Kastanjehavens Plejeboliger er startet i efteråret 2018 og er kommet godt i gang. De ældre agerer vært på skift og planlægger og tilbereder morgenmad for hinanden.

Udover at planlægge måltiderne er de ældre også med til at lave maden. Plejepersonalet understøtter de ældres fysiske kunnen i forhold til fx at piske, røre, skære, ælte osv. og støtter dem desuden i at påtage sig værtskabet for morgenmadsklubben.

- Jeg oplever det næsten, som om de ældre helt har fortrængt muligheden for at blive inddraget i maden. Inddragelse skal ikke kun være et kostråd på plejehjemmet. Det handler om inddragelse i hele måltidet – både organiseringen, tilberedningen og afholdelsen. De ældre skal så at sige have magten tilbage i forhold til maden og måltidet,” siger Lise Justesen.

  • For medarbejderne i sundhedssektoren er det at involvere de ældre i måltidet en relativt ny opgave, som de skal klædes ordentligt på til.
  • I forskningsprojektet ’Operation Morgenduft’ videreuddannes plejehjemspersonalet på Kastanjehavens Plejeboliger på Frederiksberg i at involvere beboerne i planlægning, tilberedning og værtskab med udgangspunkt i en morgenmadsklub.
  • Projektet er støttet af Innovationsfonden som et postdoc-projekt og løber indtil 2021.

Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Store kommuner skærer markant ned på kødforbruget

Efter konkurs: To nye ældremads-leverandører i Esbjerg

Madservice konkurs: 140 borgere skal vælge ny leverandør

Sommerferie på Magasinet Pleje

Konference: Teknologi og ældre hånd i hånd

93-årige Karen spreder duft af mad på sit plejehjem med grisehaler

Nyhedsbrev

4.698 modtager nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

1

Rullende snackbar skal lokke mere mad i fynske ældre

Online Avis Arkiv

Her dyrker de den gode samtale, der måske klemmer en ekstra bid ned

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Er færre UTH'er en succes?

Her er forudsætningen for succesfuld selvscanning i kassen

Ny fagbog om skinner

Grønt og ansvarligt indkøb og levetidsforlængelse af IT

Erfaren landskabsarkitekt bliver ny projektleder hos Sangberg

Digitalt opgavesystem giver mindre stress og bedre overblik for portører

Skal dit næste forretningseventyr være i USA?

Sangberg byder Cameron Clarke velkommen til(bage)

Varme på byggepladsen gøres klar i sommervarmen

Åbning af nyt pålidelighedslab i Aarhus

Magtanvendelse i omsorgsarbejdet skal begrænses til det absolut nødvendige

JFP Murer & Tømrer fejrer rejsegilde i Fredensborg

To nye forretningsmuligheder i Tyskland

GROHE Blue Professional med udtræksmousseur – Forfriskende funktionalitet, ultimativ komfort

Projekteringsledelse - i fokus i byggeriets aftalevilkår

High tech-tekstil ændrer hverdagen på danske arbejdspladser

Fleksjobber passer perfekt ind hos Ajos

De her syv typer medicin SKAL du kende!

Danskerne er klar til telemedicin viser ny undersøgelse

Nye familieboliger på Falkevej

Kursus om den nye version af standarden for brandsikring af ventilationsanl...

Er jeres vikarer og afløsere klædt på til håndtering af medicin?

Gratis GS1 online basiskursus

Bekymret for vandkvaliteten? Udskift bekymringen med en kølig, ren og smagf...

Kender du skumgummi pøllen og guleroden???

Send til en kollega

0.992