23948sdkhjf

Ældre tager magten tilbage ved spisebordet

- Må jeg så selv bestemme, hvad vi skal lave?” spurgte en af beboerne hviskende. Og da jeg svarede ja, sagde hun med tydelig glæde: ”Ej, så skal vi lave bacon og æg”. En anden beboer sagde med fast stemme: ”Så skal jeg lave franskbrød, for det har jeg gjort så mange gange før.””

Sådan fortæller projektleder og lektor, ph.d. på Københavns Professionshøjskole, Lise Justesen, fra et forskningsprojekt, der i disse dage er i fuld gang med at undersøge, hvordan personalet på Kastanjehavens Plejeboliger på Frederiksberg bedst muligt kan inddrage de ældre i planlægning og tilberedning af måltiderne.

At kunne invitere andre på mad og planlægge et godt måltid kan både øge livskvaliteten og styrke ældre plejehjemsbeboeres fysiske kompetencer. Det er udgangspunktet i et nyt forskningsprojekt, hvor beboerne skiftes til at invitere hinanden på morgenmad.

De passive spisere
At sætte sig til bords uden selv at have haft en aktie i måltidet, er ikke nødvendigvis så attråværdigt, som det lyder. Sådan er hverdagen for mange ældre på plejehjem, men på Kastanjehavens Plejeboliger har man igennem længere tid haft fokus på måltidet:

- Den måde, måltiderne forløber på på mange plejehjem i dag, gør de ældre til passive spisere. De ældre er så at sige altid gæster, når de sætter sig til bordet. Men det er ikke ligegyldigt, om man er gæst eller vært. Værtskab er et begreb, der understøtter måltidet som kulturelt og socialt forankret. Som vært er man med til at sætte rammen for måltidet og definere, hvad det gode måltid er, siger Lise Justesen.

En kurv fuld af madminder
Morgenmadsklubben på Kastanjehavens Plejeboliger er startet i efteråret 2018 og er kommet godt i gang. De ældre agerer vært på skift og planlægger og tilbereder morgenmad for hinanden.

Udover at planlægge måltiderne er de ældre også med til at lave maden. Plejepersonalet understøtter de ældres fysiske kunnen i forhold til fx at piske, røre, skære, ælte osv. og støtter dem desuden i at påtage sig værtskabet for morgenmadsklubben.

- Jeg oplever det næsten, som om de ældre helt har fortrængt muligheden for at blive inddraget i maden. Inddragelse skal ikke kun være et kostråd på plejehjemmet. Det handler om inddragelse i hele måltidet – både organiseringen, tilberedningen og afholdelsen. De ældre skal så at sige have magten tilbage i forhold til maden og måltidet,” siger Lise Justesen.

  • For medarbejderne i sundhedssektoren er det at involvere de ældre i måltidet en relativt ny opgave, som de skal klædes ordentligt på til.
  • I forskningsprojektet ’Operation Morgenduft’ videreuddannes plejehjemspersonalet på Kastanjehavens Plejeboliger på Frederiksberg i at involvere beboerne i planlægning, tilberedning og værtskab med udgangspunkt i en morgenmadsklub.
  • Projektet er støttet af Innovationsfonden som et postdoc-projekt og løber indtil 2021.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.224