23948sdkhjf

De skal tale med hænderne på Københavnsk plejehjem

En plejehjemsafdeling for tegnsprogsbrugere ser snart dagens lys på Nørrebro i København.

Forslaget kommer fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), der forventer, at beslutningen vedtages af Sundheds- og Omsorgsudvalget på torsdag den 28. februar.

I 2011 var forslaget til debat i København, men dengang mente man ikke, at der var et stort nok behov. Derfor bor de københavnske tegnsprogsbrugere, der har behov for plejehjemsplads, i dag på alle byens plejehjem. 

I 2019 er billedet imidlertid ændret og der findes ca. 80 københavnere over 65 år, hvoraf ca. 10 af dem bor på plejehjem.

- Der er ingen tvivl om, at det har en kæmpestor betydning for din livskvalitet og mulighed for at have et godt socialt liv, at du kan kommunikere med menneskene omkring dig. I dag oplever døve tegnsprogsbrugerepå vores plejehjem, at de føler sig isolerede i forhold til resten af hjemmets beboere, og det dur ikke, siger Sisse Marie Welling.

Plejehjemsafdelingen åbner i 2020 og skal ligge på Nørrebros plejehjem Kastanjehusene, som ligger i De Gamles By. Afdelingen skal udover døve tegnsprogsbrugere huse personale, som er særligt uddannede i at kommunikere ved hjælp af tegnsprog.

Og det er noget, som vækker stor begejstring hos Danske Døves Landsforbund.

- At kunne tale med andre på tegnsprog og blive forstået er afgørende, særligt for svækkede ældre døve, der skal på plejehjem. Med oprettelsen af den nye plejehjemsafdeling i Københavns Kommune kommer tegnsproget i fokus til glæde og gavn for døve beboere. Det vil uden tvivl give livskvalitet til den enkelte, og mindst lige så vigtigt, så kan man undgå kommunikative misforståelser mellem personale og beboere, siger ansvarlig for seniorområdet i Danske Døves Landsforbunds hovedbestyrelse, Bent Brøndum.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078