23948sdkhjf

Ældresagen: Der er ikke plads nok til landets ældre

Kommunerne skal sørge for, at der er pladser nok til alle med et døgnplejebehov, lyder det fra Ældre Sagen

Siden 2010 er antallet af ældre, der bor i pleje- og ældreboliger faldet. Det viser friske tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at 11 procent af befolkningen over 75 år bor i plejehjem eller i ældrebolig. I 2010 var det tal 15 procent.

Ifølge Ældre Sagen skal årsagen til den dalende andel findes i udbud og ikke i efterspørgsel; dels er der flere ældre og dels er der færre ældreboliger at få snarere end, at de ældre udskyder eller helt undlader at søge plads i en ældrebolig.

- Helt firkantet kan man sige, at mens efterspørgslen på plejeboliger stadig er der, så bliver der hele tiden færre plejeboliger til rådighed. Det er derfor, tallene viser en mindre andel ældre i de to boligtyper, siger Nina Bruun, der er konsulent i afdelingen for samfundsanalyse i Ældre Sagen.

Hun uddyber, at der i de senere år har været mange tilfælde af plejehjemslukninger, selvom fremskrivningerne viser, at der bliver flere ældre i fremtiden. Og det har konsekvenser nu, og får det også i fremtiden, siger hun.

- Vi oplever kommuner, der ikke kan overholde deres plejeboliggaranti på to måneder, fordi boligerne bliver nedlagt. Det betyder, at der sidder ældre med døgnplejebehov, der aldrig bliver visiteret eller bliver det for sent, fordi pladserne ikke er der, siger Nina Bruun.

Kommunerne skal på forkant
Hvis ikke kommunerne følger med, frygter Nina Bruun, at der opstår flere sager som med 92-årige Einar Flintrup, der blev nægtet en plejehjemsplads af Helsingør Kommune, selvom han er næsten blind og ikke kan tage vare på sig selv.

- Visitationskriterierne for, hvornår man kan blive visiteret til en plejehjemsplads har ændret sig. Borgere, der bliver nægtet plads i dag, havde formentlig fået en plads for 10 år siden. Men nu er der bare ikke plads. Faktum er, at der er en masse ældre med et plejebehov, der ikke får en plads. Og det må og skal kommunerne tage hånd om, siger Nina Bruun.

Hun opfordrer kommunerne til at vende bøtten fra at nedlægge plejehjemspladser til at oprette flere. Det handler om værdighed for den enkelte borger og den danske økonomi er sund, hvorfor der er råd til at vi også fremadrettet kan sikre tilstrækkeligt med plejehjemspladser.

- Kommunerne bør komme på forkant og imødegå den udfordring, der kommer i takt med, at antallet af ældre stiger. Kommunerne skal sikre, at udbuddet af plejeboliger stemmer overens med efterspørgslen. Der skal være plads til dem, der har behov for det, slutter hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109