23948sdkhjf

For første gang i ni år: Kommuner vil bruge flere penge på velfærd

Efter at der i mange år er blevet brugt færre penge på serviceområdet pr. indbygger i kommunerne, ser det nu ud til at gå den modsatte vej.

I år planlægger landets kommuner nemlig at lade de såkaldte serviceudgifter stige med 1,2 millarder kroner. Det viser en ny analyse af kommunernes budgetter for 2019 fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Budgetterne peger på, at der bliver brugt flere penge på for eksempel børnepasning, socialområdet, tilbud til ældre og sundhedsvæsenet. Det er nogle af de store velfærdsområder, forklarer Mathias Ruge, der er analytiker i VIVE

Stiger med befolkningen
Samtidig med de stigende udgifter stiger befolkningstallet også. Når man opgør serviceudgifterne pr. indbygger, svarer stigningen fra 2018 til 2019 derfor til 14 kr. pr. indbygger i gennemsnit.

- Det lyder måske beskedent, men det er bemærkelsesværdigt, fordi serviceudgifterne i kommunernes regnskaber har været faldende siden 2011, og nu ser vi, at de ikke alene er ved at flade ud, de er faktisk også stigende, siger Mathias Ruge til DR P4 København.

- Det, vi især ser drive udviklingen i budgetterne fra 2018 til 2019, er det specialiserede socialområde, forklarer Mathias Ruge.

Det er for eksempel udgifter til botilbud til udsatte børn og unge, misbrugsbehandling og handicapområdet.

Forskelligt mellem kommuner
Den relativt lave gennemsnitlige stigning i serviceudgifter dækker dog over store forskelle mellem kommunerne.

For eksempel stiger serviceudgifterne fra 2018 til 2019 med omkring 1000 kroner pr. indbygger i kommuner som Slagelse, Jammerbugt og Brøndby, mens de falder lige så meget i f.eks. Frederikssund, Ikast-Brande og Rudersdal.

Lolland topper listen med stigninger på over 2000 kr. pr. indbygger i 2019.

Fakta:

  • Det er økonomiaftalen mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening, der bestemmer rammerne for kommunernes økonomi.
  • Der bliver hvert år indgået en ny aftale, som for eksempel bestemmer, hvor meget kommunernes udgifter til service og anlæg må stige.
  • I 2019 har kommunerne fået lov til at lade serviceudgifterne stige med 1,2 mia. kr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094