23948sdkhjf

Flere mænd i nyt seniorbofælleskab

Et nyt seniorbofællesskab i Albertslund vil have fat i flere mænd. Og det får betydning for indretningen. 

Ovalen heddet det spirende seniorbofællesskab, der består af 50 boliger og er beliggende i Roholmparken i Albertslund. 

Her skal være plads til både erhvervsaktive seniorer og pensionister - enlige såvel som par. De kommende beboere skal have en blandet social baggrund. Og så skal det også være til at betale for dem, der kun har en folkepension. 

Projektet, som er udviklet i et partnerskab mellem Albertslund Kommune, KAB, Boligselskabet AKB, Albertslund samt Realdania, og er en del af Realdanias initiativ ’Rum og fællesskaber for ældre’. 

Mænd vil mødes på egne præmisser
I arbejdet med at udvikle Ovalen har været vigtigt med en nytænkende tilgang til at skabe rammerne for et levende hverdagsfællesskab mellem beboerne. Blandt andet er det et mål i udformningen af bofællesskabet, at det appellerer lige så meget til mænd som til kvinder. 

Som grundlag for bofællesskabet er derfor udviklet et værdiprogram, som giver bud på, hvad hverdagens fællesskaber kan samle sig om. Værdiprogrammet tager udgangspunkt i en række interviews.

De peger på, at mange mænd har brug for konkrete aktiviteter at mødes om, at kunne trække sig fra fællesskabet, og at kunne være sammen med andre på egne præmisser. Det skal der indrettes konkrete faciliteter til, fx værksted, motionsrum og billard. 

I udformningen af de fysiske rammer arbejdes der ligeledes med både privatliv og tre grader af fællesskab: ”Lidt sammen”, hvor man lige hilser på, når man henter sin post eller sidder udenfor og læser avisen. ”Tæt sammen”, hvor man mødes om en fælles interesse eller hobby. Og ”Alle sammen”, hvor alle er med til fx at fejre traditioner eller mødes om at vedligeholde de fælles rammer. 

Lokalplan for Ovalen forventes at blive sendt i høring i efteråret 2019. Herefter forventes lokalplanen at blive behandlet i 2020, og hvis lokalplanen godkendes, kan seniorbofællesskabet Ovalen stå færdigt i sommeren 2022.

Seniorbofællesskaber mindsker ensomhed

  • Projektet er en del af Realdanias initiativ ’Rum og fællesskaber for ældre’, som skal bekæmpe ensomhed blandt ældre. Baggrunden for initiativet er en række undersøgelser, som viser, at ensomheden stiger blandt ældre, men at livskvaliteten vokser og ældre føler sig mindre ensomme, når de bor i bofællesskab. 
  • Realdania har afsat 52 mio. kr. til initiativet til projektet fra 2016 til 2019. 
  • Seniorbofællesskabet Ovalen er et af syv projekter, som Realdania bidrager til, som skal inspirere til nye former for seniorbofællesskaber i både den private og almene boligsektor. 
  • Alle projekterne lægger vægt på at afprøve, hvordan de fysiske rammer kan understøtte forskellige hverdagsfællesskaber og sociale møder, som er afgørende for at bekæmpe ensomhed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078