23948sdkhjf

Hun letter livet for patienter med stomi

For nogen er den en lettelse. For andre er den ikke spor rar.

Uagtet, hvordan man som patient har det med sin nye stomipose, så er det en stor fordel at blive oplært i og forberedt på livet med stomi sammen med andre stomipatienter allerede, mens de er indlagt på hospitalet.

Sygeplejerske Kitt Bendtsen fra kirurgisk colo-rektal sengeafsnit i Gastroenheden har derfor søsat Danmarks første gruppebaserede undervisningstilbud til stomi-opererede, mens de stadig er indlagte – og det har hun i dag vundet Hvidovre Hospitals nystiftede sygeplejepris for.

I undervisningen bliver patienterne klædt på til at kunne mestre et liv med stomi rent praktisk og mentalt, når de bliver udskrevet. At undervisningen foregår i grupper, mens de er indlagt, skaber samtidig grobund for, at patienterne kan opbygge sociale netværk og dele deres tanker med andre i samme situation.

En drøm, der går i opfyldelse
Kitt Bendtsen har været ansat i afsnittet siden 2010, og da hun tog en master i 2016, havde hendes afdelingssygeplejerske, Katja Balle, planer for hende.

- Katja går meget ind for udvikling, og hun har drømt om at udvikle sådan et tilbud i mere end 12 år. Jeg har været i afsnittet i otte år, så jeg kender patientgruppen rigtig godt, og det har været meget spændende at dykke mere ned i det, fortæller Kitt Bendtsen.

Hun har arbejdet tæt sammen med afsnittets stomisygeplejersker og de øvrige sygeplejersker. Samtidig har hun interviewet tidligere patienter, som var meget positive over for ideen om gruppeundervisning, inden man bliver udskrevet. 279 patienter gennemgik i 2017 en stomioperation på Hvidovre Hospital.

- Vi prøvede det af i en pilotfase, og for patienterne var det rart ikke at være ”Palle alene i verden”. Selv om de kan være alt mellem 20 og 90 år og har forskellige sygdomme, har de godt kunnet abstrahere fra det, fordi de har en fælles udfordring, fortæller Kitt Bendtsen.

En forandring i hverdagen
Hun har siden marts kunnet hellige sig projektet på fuld tid finansieret af bevillinger fra Gastroenheden og Trygfonden.

Men hvordan har det været ikke at være en del af det daglige arbejde – og samtidig udvikle en ny måde at arbejde på for kollegerne?

- Jeg var nervøs for at komme til at savne patienterne, men har haft meget kontakt med dem via projektet. For kollegerne ændres faste rutiner, fordi undervisning af patienterne, mens de er indlagt, altid er foregået individuelt. Det kræver omstilling, men vi frigiver samtidig noget tid, når en gruppe patienter er til undervisning, fortæller Kitt Bendtsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094