23948sdkhjf

Seniorfællesskaber får ældre ud af ensomhed

Jo ældre man bliver, jo mere opholder man sig i sin bolig. Derfor er det helt afgørende at bygge fællesskaber ind i måden vi bor på.

Det mener Margrethe Kähler, der er pensioneret chefkonsulent for boligpolitik og ensomhed i Ældre Sagen. Hun var involveret i den tidlige udvikling af Diakonissestiftelsens seniorboliger, som nu har været i brug et år.

- Mennesker er sociale dyr og trives dårligt i isolation. Derfor er seniorboliger med indbygget fællesskab simpelthen så vigtige, konstaterer hun.

Metal sundhed stagnerer
Den seneste Ældreprofil fra Sundhedsstyrelsen viser, at selvom vi bliver ældre og ældre, er der ikke sket nogen udvikling i den fysiske og mentale sundhed. Det betyder, at de ekstra leveår for en dels vedkommende ikke har høj kvalitet.

Rapporten om ældres sundhed og trivsel viser desuden, at ensomhed har stor negativ betydning for den oplevede sundhed, og at hver femte person over 65 år sjældent har kontakt til sine naboer.

Sådan er det ikke i Diakonissestiftelsens seniorboliger, hvor beboerne er blevet udvalgt med henblik på, at de skulle have lyst til at indgå i fællesskaber.

- Jeg har en god fornemmelse af, at når jeg går ud, møder jeg altid nogen, jeg kan snakke med. Det giver mig tryghed og en følelse af at høre til, fortæller 79-årige Hannah Holton Marschall, der bor sammen med katten Sylvester.

Vigtigt med naboer
I København bor 49 pct. af de 65+ årige alene mod 42 pct. i resten af landet. Og det er netop i storbyerne, det er mest vigtigt at få etableret bofællesskaber og seniorboliger, pointerer Margrethe Kähler.

- I byernes etageejendomme er det normalt, at man nikker, hilser og måske låner et eller andet af sine naboer, men der opstår sjældent egentlige relationer. En løsning kunne være opgangsfællesskaber, når der nu ikke er seniorboliger til alle.

Fakta

Ældreprofilen 2019 fra Sundhedsstyrelsen er baseret på sundheds- og sygelighedsundersøgelserne, de nationale sundhedsprofiler og udvalgte registre

Ældreprofilen konstaterer bl.a:   

  • Levealderen stiger, men der er ingen udvikling i det fysiske eller det mentale helbred.
  • Der er en markant større andel med fremragende, vældig godt eller godt selvvurderet helbred blandt ældre, der sjældent er uønsket alene, end blandt ældre, der ofte er uønsket alene.
  • Ca. 5 pct. af personerne over 65 år er ofte uønsket alene. For kvinder over 85 år er det 13,6 pct. og for mænd over 85 år 9,9 pct.
  • Ca. 20 pct. af personerne over 65 år har sjældent eller aldrig kontakt til naboer eller personer i lokalområdet.
  • Diakonissestiftelsen har opført 47 seniorboliger med indbygget fællesskab. De blev taget i brug den 1. februar 2018.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094