23948sdkhjf

Her bruger de trafiklys-model til at spotte tidlig sygdom

Hvis sygdomme tages i opløbet, kan indlæggelser forebygges og gøre, at behandlingen måske bliver mindre omfattende. Det er baggrunden for, at der i Sundhed og Omsorgsafdelingen i Ringkøbing-Skjern Kommune er ekstra fokus på at opspore de tidlige tegn.

Metoden til at gøre netop dette er som et trafiklys. I samarbejde med borgerne beskrives deres normaltilstand og herefter bliver de opdelt i kategorier. De grønne er dem, hvor alt er som det plejer, de gule er dem, hvor der er opmærksomhedspunkter, og de røde er dem, der er akut syge, er faldet eller netop udskrevet.

Man kan godt være ramt af kroniske sygdomme eller være dårligt fungerende og stadig være grøn, hvis det er normalbilledet.

Forenkling og hurtig handling
På plejehjemmet Rosenlunden i Lem har de siden årsskiftet arbejdet efter den nye metode. Med 48 beboere fordelt på 20 plejehjemspladser og 28 ældreboliger har tidlig opsporing sikret, at personalet prioriterer rigtigt og får handlet på de små tegn, der måske, måske ikke kan betyde, at borgeren er ved at blive syg.

 - Vi oplever, at det giver en forenkling, og at vi handler hurtigere og mere konsekvent. Tidligere har vi selvfølgelig også holdt øje og handlet, men nu er det mere overskueligt for personalet at orientere sig og prioritere rigtigt, når de møder ind. Det betyder, at vi har ekstra fokus på dem, der måske er på vej til at blive dårlige og dem, der er det, siger Karen Bak, der er leder af plejehjemmet Rosenlunden i Lem.

Giver god mening
Når borgene ikke er markeret grønne, kan det blandt andet handle om, at nattevagten har undret sig over, at nogen ikke har sovet, eller dagvagten bemærker, at nogen ikke står op friske i hovedet, som de plejer. Begge dele giver gul-status, og i det sidste tilfælde var der tale om feber og forværring af en lidelse, der via tidlig opsporing blev opdaget tidligere end ellers.

 Hvis en borger er gul eller rød, er personalet forpligtet til at nedskrive deres observationer, og på to ugentlige møder gøres der status på, om der er sket en ændring, hvad der er blevet gjort og hvad der skal gøres:

- Det giver rigtig god mening, også mere end jeg faktisk havde regnet med på forhånd. Fordi det bliver meget tydeligt, hvordan der skal prioriteres, og fordi der bliver så kort til handling, så borgerne får hurtig behandling og måske undgår indlæggelser, siger Karen Bak.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094