23948sdkhjf

Fokus på forstoppelse: bagte afføringskager med et glimt i øjet

Kom og få afførings-kager og shots.

Sådan lød invitationen, da udviklingssygeplejerske Kristina Reginsdóttir Olsen og klinisk underviser Karina Martorin Frandsen fra Geriatrisk afsnit på Amager Hospital. De satte i et 15 minutters kompetence-seminar for kollegerne fokus på forstoppelse hos ældre mennesker.

Selvom invitationen havde et glimt i øjet, var anledningen alvorlig nok. Ifølge de to initiativtagere er 80 procent af de ældre patienter i risiko for få forstoppelse, og det er samtidig en væsentlig årsag til genindlæggelser. 

Bliv dus med Bristolskalaen
Formålet med at servere kager og shots var derfor, at personalet skulle blive bedre til at bruge Bristolskalaen – en skala, som kategoriserer afføring ud fra form og konsistens, hvorefter man vurderer, om der er behov for fx kostændring eller behandling med afføringsmiddel.

Kagerne var derfor i dagens anledning udformet, så de lignede de syv forskellige typer afføring, som Bristolskalaen viser, se billede længere nede.

- Vi vil gerne skabe mere ensretning på tolkningerne i Bristolskalaen, så vi kan blive bedre til at bruge skalaen til at beskrive afføring mere præcist. Samtidig ville gerne konfrontere vores kolleger med, at sådan ser afføring ud", fortæller Karina Martorin Frandsen.

Syv kager, syv typer afføring
Det var kollegaen Kristina Reginsdóttir Olsen, der havde været i gang i køkkenet.

- Vi havde lyst til at tænke lidt ud af boksen og prøve at ramme personalet på en sjov måde, så de husker det. Og så kom vi til at snakke om, hvilke kager der kan ligne de forskellige typer afføring, siger Kristina Reginsdóttir Olsen.

Resultatet blev blandt andet macademianødder med chokoladeovertræk, som symboliserer den hårde knoldede afføringen (type 2), smuldret muffin rullet til pølser med revner (type 3), mens kondenseret mælk og kakao gjorde ud for type 7: diarreen.

Sammen med kagerne skulle personalet også afprøve afføringsmidlet laksantia.

- Vi skal jo vide, hvilken type laksantia der skal bruges i forhold til den enkelte type afføring. Men vi synes også, at vi selv bør vide, hvordan det smager. Så vi hældte lidt laksantia op i små medicinbægre og stillede ved siden af den korrekte afføringstype, fortæller Karina Martorin Frandsen. 

Håb for indlæggelsestid
Sammen med Karina Martorin Frandsen håber hun, at tiltaget kan være med til at få øget fokus endnu mere på afføring og at gøre kollegerne bevidste om, hvordan de bruger Bristolskalaen – og at de bruger den på samme måde. De har også efterfølgende udarbejdet behandlingsplan for obstiperede patienter.

- Vi håber at det kan være med til at forkorte disse patienters indlæggelse. Det har stor betydning for deres livskvalitet, at maven fungerer rigtigt, siger hun.

Kager og shots virker!

Nogle måneder senere kan de to initiativtagere konstatere, at den alternative kompetenceudvikling har givet et større fokus på afføring og forstoppelse i afdelingen:

- Vi har fået en øget bevidsthed i forhold til dokumentationen, altså at det nu er lidt lettere at identificere afføringstypen, fordi man kan huske den visuelle "afføringskage". Vi indtænker også de non-farmakologiske tiltag lidt mere, fx har vi fået anskaffet et rivejern til at rive æbler på, fortæller Karina Martorin Frandsen.

Der er også efterfølgende udarbejdet en VIP-vejledning, som er med til at ensrette behandlingen af obstipation.

- Vores lokale VIP-vejledning har gjort det nemmere for lægerne at ordinere den rigtige dosis og type laksantia til de rigtige tidspunkter. Her har plejepersonale også været rigtig gode til at opfordre og få vores læger til at huske at bruge VIP-vejledningen. Så alt i alt har vores 15 minutters oplæg om obstipation fortalt med småkager, som lignede afføring, og laksantia i shot glas, haft et effektivt og positivt resultat, siger Kristina Reginsdóttir Olsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064