23948sdkhjf

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene.

En højbelagt mad med æg og rejer. Eller hvad med en leverpostejmad med sky? Det kan være en udfordring - for ikke at sige en umulighed - at sætte tænderne i, hvis man lider af dysfagi.

Men nu har Københavns Madservice, der leverer mad til københavnske plejehjem, udviklet en menu bestående af smørrebrød, der skal give borgere med dysfagi mulighed for at spise smørrebrød igen.

Og menuen har allerede vundet indpas på Plejehjemmet Slottet på Nørrebro, der har haft dysfagi-smørrebrød på menuen i et par måneder.

- Det fantastiske er, at Esther får samme oplevelse som de andre beboere. Den mad, jeg lige har smurt, er blød som gelé, men smager rent faktisk af rugbrød med rullepølse og rødkål. Det giver hende en fantastisk oplevelse at få noget rigtig mad frem for grød eller suppe, siger Anette Johanneson, social- og sundhedshjælper, Plejehjemmet Slottet.

I dag har social- og sundhedshjælper Anette Johanneson smurt to stykker smørrebrød til Esther - ét med rullepølse og ét med leverpostej. Andre steder på Slottet er der bl.a. æg og rejer på dagens dysfagi-menu.

- Esther fik tårer i øjnene, da hun første gang smagte det nye smørrebrød, fortæller Anette Johanneson.

Samme råvarer i ny form
På Slottet er der i øjeblikket mellem fem og otte beboere, som hver dag får det nye dysfagi-smørrebrød til frokost.

Smørrebrødet består af rugbrød samt forskellige typer pålæg og pynt, som personalet på plejehjemmene skærer primært fra frost og sætter sammen til smørrebrød.
De forskellige slags pålæg bliver fremstillet af de samme råvarer, som hvis der var tale om smørrebrød i traditionel forstand. Råvarerne bliver blot blendet og blandet med stivelse og fond - og derefter formet, så det ligner pålæg igen. Derefter bliver det frosset ned og leveret til hovedstadens plejehjem.

2.200 stykker spist smørrebrød
Ifølge driftsleder af Københavns Madservice, Gitte Gross, er der spist 2.238 stykker smørrebrød i de første seks uger efter, at menuen blev lanceret på syv af kommunens plejehjem.

Rugbrødet og de forskellige slags pålæg har konsistens som gelé og smelter, når borgerne får maden i munden.

- At vi nu kan servere dysfagi-smørrebrød har gjort en utrolig stor forskel for de beboere, der får det til frokost - både ernæringsmæssigt, men også hvad angår livsglæde. Det giver dem meget glæde, at de nu kan sidde med til bords og spise det samme som de andre. Nogle af dem har måske ikke fået rugbrød i 20 år, og det et tydeligt, at det vækker en masse gode minder, siger Ane Nexø Nielsen, der er ernæringskoordinator på Plejehjemmet Slottet.

Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Plejehjemsmad på festival

Kommune overvejer at sende sosu’er på anretterkursus

Privat leverandør fyret efter mad-tjek

Plejecenter meldt til politiet for rod i øko-regnskabet

Store kommuner skærer markant ned på kødforbruget

Efter konkurs: To nye ældremads-leverandører i Esbjerg

Nyhedsbrev

Madservice konkurs: 140 borgere skal vælge ny leverandør

Online Avis Arkiv

Se alle Medlemmernes egne nyheder

En ekstra hånd? Hils på UR16e

Der skal fart på udviklingen af kunstig intelligens

Ny affugterserie fra Condair

Forbo udvider populær gulvserie

Nye rammer for fællesskabet

GROHEs armaturer i designserien Atrio – et ikon for elegance og præcision

Lidt stolt har man da lov til at være! - Indstillet til DIRA Automatiseringsprisen! Igen!

Ajos bringer ny Potain-kran til Danmark

5 råd til bedre implementering

Når virksomhedens eneste sikkerhed er usikkerhed

Til kamp mod kopivarer

JFP totalentreprenør på nyt friplejehjem i Holte

Styrk kvaliteten af dit arbejde

Projekt sendte alarmen uden om hjemmeplejen

Lindpro har vundet rammeaftale med Region Hovedstaden

Tid til tilmelding til efterårets åbne Eden Alternative kursus

Tag med på studietur til nye plejehjem i Stockholmsområdet

Hygiejnisk design handler også om fødevaresikkerhed, mikrobiologi - og hvordan udstyr rengøres!

Kursus om køleanlæg og varmepumper

Ajos klar med udlejning af studieboliger

Få effekt af kompetence-kronerne

Man kan stadig få noget for en 2-øre

JFP afleverer Vejen Ny Rådhus – et prestigeprojekt

Skab tillid med informationssikkerhed

Tænk cirkulært og kom i gang med støttemidler

Send til en kollega

0.205