23948sdkhjf

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene.

En højbelagt mad med æg og rejer. Eller hvad med en leverpostejmad med sky? Det kan være en udfordring - for ikke at sige en umulighed - at sætte tænderne i, hvis man lider af dysfagi.

Men nu har Københavns Madservice, der leverer mad til københavnske plejehjem, udviklet en menu bestående af smørrebrød, der skal give borgere med dysfagi mulighed for at spise smørrebrød igen.

Og menuen har allerede vundet indpas på Plejehjemmet Slottet på Nørrebro, der har haft dysfagi-smørrebrød på menuen i et par måneder.

- Det fantastiske er, at Esther får samme oplevelse som de andre beboere. Den mad, jeg lige har smurt, er blød som gelé, men smager rent faktisk af rugbrød med rullepølse og rødkål. Det giver hende en fantastisk oplevelse at få noget rigtig mad frem for grød eller suppe, siger Anette Johanneson, social- og sundhedshjælper, Plejehjemmet Slottet.

I dag har social- og sundhedshjælper Anette Johanneson smurt to stykker smørrebrød til Esther - ét med rullepølse og ét med leverpostej. Andre steder på Slottet er der bl.a. æg og rejer på dagens dysfagi-menu.

- Esther fik tårer i øjnene, da hun første gang smagte det nye smørrebrød, fortæller Anette Johanneson.

Samme råvarer i ny form
På Slottet er der i øjeblikket mellem fem og otte beboere, som hver dag får det nye dysfagi-smørrebrød til frokost.

Smørrebrødet består af rugbrød samt forskellige typer pålæg og pynt, som personalet på plejehjemmene skærer primært fra frost og sætter sammen til smørrebrød.
De forskellige slags pålæg bliver fremstillet af de samme råvarer, som hvis der var tale om smørrebrød i traditionel forstand. Råvarerne bliver blot blendet og blandet med stivelse og fond - og derefter formet, så det ligner pålæg igen. Derefter bliver det frosset ned og leveret til hovedstadens plejehjem.

2.200 stykker spist smørrebrød
Ifølge driftsleder af Københavns Madservice, Gitte Gross, er der spist 2.238 stykker smørrebrød i de første seks uger efter, at menuen blev lanceret på syv af kommunens plejehjem.

Rugbrødet og de forskellige slags pålæg har konsistens som gelé og smelter, når borgerne får maden i munden.

- At vi nu kan servere dysfagi-smørrebrød har gjort en utrolig stor forskel for de beboere, der får det til frokost - både ernæringsmæssigt, men også hvad angår livsglæde. Det giver dem meget glæde, at de nu kan sidde med til bords og spise det samme som de andre. Nogle af dem har måske ikke fået rugbrød i 20 år, og det et tydeligt, at det vækker en masse gode minder, siger Ane Nexø Nielsen, der er ernæringskoordinator på Plejehjemmet Slottet.

Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Her dyrker de den gode samtale, der måske klemmer en ekstra bid ned

Plus

Nyt plejehjem har egen kok, fysioterapeut og social vicevært

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene.

Plejehjem afholdt OL med rollatorfræs og gummistøvlekast

Spis min Gris fik en pris

Lufthavnscafe byder sig til med ældremad

Nyhedsbrev

4.673 modtager nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

EU-guld til sund erhvervsklynge

Forhandlere søges!

Flere kommuner løser pladsmangel med pavilloner

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Welfare Tech uddeler 10 millioner kroner til samarbejder om teknologi

Find ud af om dit byggeri er universelt designet

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vaskemaskiner

Skal du med i certificeringsklubben i efteråret?

Find ud af om dit byggeri er universelt designet

JFP realiserer knap 700 dage uden ulykker

Kæmpe potentiale for træ i byggeriet

CO2 neutralt website

Stor interesse for temadag om Smart Home-teknologi

Ny type arbejdsplatform til demo hos Ajos

Ajos Pavillon ansætter ny projektkonsulent

Vind et biografgavekort i GS1 Denmarks sommerquiz

Byudvikling er en kontinuerlig proces, så planlæg for det ukendte

For Berendsen er det værdifuldt at fastholde ældre medarbejdere med alvorlig sygdom

Søger specialist/ekspert i vandrensning af spildevand fra industri

Ny salgs- og projekt- rådgiver for Damixa, Mora og FM Mattsson

Søges virksomheder inden for mikroteknologi, optoelektronik, plastinsprøjtn...

Knowhow er baggrunden for Ajos’ kraneventyr i udlandet

JFP taler på konference om BaseCamp Lyngby

Jeannett vender tilbage til Fagerhult

Send til en kollega

0.268