23948sdkhjf

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene.

En højbelagt mad med æg og rejer. Eller hvad med en leverpostejmad med sky? Det kan være en udfordring - for ikke at sige en umulighed - at sætte tænderne i, hvis man lider af dysfagi.

Men nu har Københavns Madservice, der leverer mad til københavnske plejehjem, udviklet en menu bestående af smørrebrød, der skal give borgere med dysfagi mulighed for at spise smørrebrød igen.

Og menuen har allerede vundet indpas på Plejehjemmet Slottet på Nørrebro, der har haft dysfagi-smørrebrød på menuen i et par måneder.

- Det fantastiske er, at Esther får samme oplevelse som de andre beboere. Den mad, jeg lige har smurt, er blød som gelé, men smager rent faktisk af rugbrød med rullepølse og rødkål. Det giver hende en fantastisk oplevelse at få noget rigtig mad frem for grød eller suppe, siger Anette Johanneson, social- og sundhedshjælper, Plejehjemmet Slottet.

I dag har social- og sundhedshjælper Anette Johanneson smurt to stykker smørrebrød til Esther - ét med rullepølse og ét med leverpostej. Andre steder på Slottet er der bl.a. æg og rejer på dagens dysfagi-menu.

- Esther fik tårer i øjnene, da hun første gang smagte det nye smørrebrød, fortæller Anette Johanneson.

Samme råvarer i ny form
På Slottet er der i øjeblikket mellem fem og otte beboere, som hver dag får det nye dysfagi-smørrebrød til frokost.

Smørrebrødet består af rugbrød samt forskellige typer pålæg og pynt, som personalet på plejehjemmene skærer primært fra frost og sætter sammen til smørrebrød.
De forskellige slags pålæg bliver fremstillet af de samme råvarer, som hvis der var tale om smørrebrød i traditionel forstand. Råvarerne bliver blot blendet og blandet med stivelse og fond - og derefter formet, så det ligner pålæg igen. Derefter bliver det frosset ned og leveret til hovedstadens plejehjem.

2.200 stykker spist smørrebrød
Ifølge driftsleder af Københavns Madservice, Gitte Gross, er der spist 2.238 stykker smørrebrød i de første seks uger efter, at menuen blev lanceret på syv af kommunens plejehjem.

Rugbrødet og de forskellige slags pålæg har konsistens som gelé og smelter, når borgerne får maden i munden.

- At vi nu kan servere dysfagi-smørrebrød har gjort en utrolig stor forskel for de beboere, der får det til frokost - både ernæringsmæssigt, men også hvad angår livsglæde. Det giver dem meget glæde, at de nu kan sidde med til bords og spise det samme som de andre. Nogle af dem har måske ikke fået rugbrød i 20 år, og det et tydeligt, at det vækker en masse gode minder, siger Ane Nexø Nielsen, der er ernæringskoordinator på Plejehjemmet Slottet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156