23948sdkhjf

Her dyrker de den gode samtale, der måske klemmer en ekstra bid ned

Årets længste dag. En snak om søvn i sommervarmen, gule rapsmarker og en krukke guld for enden af regnbuen. En god samtale kan tage mange afstikkere, og dét kneb bruger man aktivt på plejecenteret Svaleparken i Assentoft ved Randers.

Her har Laura Linhave og Tine Rolapp opfundet, udviklet og indført en såkaldt Mærkedagskasse, der skal lede gode samtaler på vej i forbindelse med dagens måltider og måske få beboerne til at klemme en ekstra bid mere ned.

- Vi oplever, at måltiderne varer længere, og at nogle borgere derfor er fristet af en bid mad mere, siger Laura Linhave, der er en af initiativtagerne til Mærkedagskassen.

- Samtidig er det en god hjælp til plejerne til at holde en samtale gående og finde på nye emner, siger hun.

I det samme kommer en af plejecenterets ansatte ind ad døren, og hun kan fint nikke genkendende til, at kassen er en hjælp til rundbordssamtalen.

- Kortene er en hjælp til os ansatte til lige at tale om noget andet end maden eller vejret udenfor. Vi lader kortene stå i to-tre dage, fordi de ældre godt kan glemme, vi har talt om det. Men det er fint. Samtalerne tager nye veje hver gang. Og vi ansatte bliver også klogere på mærkedage, vi ikke vidste eksisterede, siger hun.

Fandens fødselsdag
Mærkedagskassen består af 52 samtalekort med informationer om de danske mærkedage, der er strøet over kalenderåret. Det er alt lige fra veterandag i september over Fandens fødselsdage i juni og december til årets længste dag, som altså var i fredags.

- Nogle mærkedage er gået i glemmebogen for de nye generationer, men har faktisk betydet en del for de ældre. Ved at tage dem op kan vi måske prikke lidt til hukommelsen og få nogle gode samtaler i gang, siger Laura Linhave.

Hvert kort kan indeholde en beskrivelse af mærkedagens oprindelse, måske en pudsig information om dagen og nogle gange et spørgsmål, der relaterer sig til dagen. I dette tilfælde blev en snak om de mange timers dagslys på årets længste dag til en undren over solens mange farver, og hvordan de kommer til syne i regnbuer. Og om nogen overhovedet har fundet en krukke guld for enden af en regnbue.

Mærkedagskassen er blevet udviklet siden 2017 og er nu bredt ud til 21 kommuner uden for Randers.

  • I næste udgave at Magasinet Pleje kan du læse meget mere om konceptet bag Mærkedagskassen.
  • Hvis du er interesseret i at høre mere og evt. selv få en Mærkedagskasse, kan du kontakte udviklingskonsulent på måltider i Randers Kommune Tine Rolapp, tine.rolapp@randers.dk, 21483883.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.454