23948sdkhjf

Kommuner, kom bare igang med byggeriet: Ældre drømmer om at flytte

Seniorbofællesskaber er en attraktiv boligform. Det viser nye tal fra VIVEs Ældredatabase. 25 procent af de 52-62-årige danskere overvejer at flytte inden for de næste fem år. Det er væsentligt flere end tidligere, hvor det var mere usædvanligt at rive teltpælene op i en sen alder.

- Det tyder på, at den ældre del af befolkningen er begyndt at tilpasse deres boligforhold efter, at flere lever længere og har mange gode år i alderdommen, siger seniorforsker Anu Siren, der står bag den nye undersøgelse Ældres boligsituation og fremtidige boligønsker.

Omkring hver tredje af dem, der ser flytning som en attraktiv mulighed, overvejer et seniorbofællesskab. Det er særligt blandt de 52-62-årige, at interessen for denne boligform er størst.
- For det første afspejler den store interesse tidsånden og et øget fokus på de sociale fællesskaber. For det andet tilbyder seniorbofællesskaber både muligheden for en frisk start på ”den tredje alder” og er samtidig et socialt sikkerhedsnet, hvis man skulle blive svækket med alderen, forklarer Anu Siren.

Resultaterne fra undersøgelsen
Sådan bor danskerne i alderen 52 år og ældre:
• 74 procent bor sammen med nogen. Kvinder og de ældste borgere bor oftere alene
• De gennemsnitlige boligudgifter er på godt 5.000 kr./mdr. Dem, der bor i ejerboliger, har de laveste udgifter
• 51 procent har haft deres nuværende bolig i 20 år eller mere, mens 25 procent er flyttet inden for de sidste 10 år
• Dem, der er flyttet for nyligt, angiver hyppigst ”for at have en mindre bolig” som grunden til at være flyttet
• De yngre aldersgrupper (52-62-årige) flytter oftest på grund af dødsfald, skilsmisse eller uspecificeret ”anden årsag”, mens de ældste (82-97-årige) i højere grad flytter, fordi de mister funktionsevnen og helbredet svækkes.
Overvejelser og ønsker til fremtiden blandt danskerne i alderen 52 år og ældre:
• Hele 77 procent overvejer ikke at flytte i fremtiden. Jo ældre man er, jo sjældnere overvejer man at flytte
• 25 procent af de 52-62-årige overvejer at flytte inden for de næste 5 år. Blandt de 82-97-årige er andelen 13 procent.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063