23948sdkhjf

93-årige Karen spreder duft af mad på sit plejehjem med grisehaler

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

I køkkenet i Solhavecenteret i Karise står der 12 bakker jordbær, som skal bruges til aftensmaden. Menuen står i øvrigt på ribbensteg med kartofler, rødkål og sovs og jordbær til dessert.

Ambitionen om at få duften af mad ud på flere plejecentre er lykkedes på plejecentrene i blandt andet Faxe og Odsherred kommuner. Det skriver DR Sjælland.

De er to af de 69 kommuner, som for to år siden fik del i den nu tidligere regerings køkkenpulje, som blandt andet skulle gå til at bygge eller udbygge køkkener på plejecentrene.

Ønsker til mad
Lone Bækø er teamleder i Solhavecenteret, og på sedlen i køkkenet står der biksemad, årstidens fisk og medister.

- Det er den madplan, vi følger og laver for en måned ad gangen. Der er både beboernes ønsker, og så regner vi ud, hvad ældre mennesker har brug for at spise, siger hun til DR Sjælland.

Tidligere fik man en liste over den næste måneds mad, der blev lavet fra et centralkøkken.

- Det betyder rigtigt meget, at vi selv kan lave den. Det betyder, at vi får beboernes ønsker til maden med, siger hun.

Nye køkkener
Faxe Kommune fik tildelt cirka 650.000 kroner fra puljen, og den har brugt pengene til både at bygge nye køkkener og give mulighed for tage beboerne mere med på råd.

Beboere vælger mad, de husker fra deres liv
På Solhavecenteret i Karise har 93-årige Karen Hansen været månedens kok, hvor hun valgte retten og var med i køkkenet.

Her skulle de lidt over 30 beboere og personalet smage grisehaler med gule ærter. En ret, som Karen Hansen spiste gennem mange år, da hun voksede op med grise tæt på sig.

- To gange om året blev der slagtet grise, og der er ikke så mange grisehaler på en gris, så der var lidt kamp om dem, siger hun.

Karen Hansen nyder, at hun og de andre beboere nu har mulighed for at vælge retter, som de husker fra deres liv.

- Når vi nu sidder her ved vores bord og snakker om mad, bliver der stadigvæk sagt: 'Ihh ja, så fik vi det og det', fortæller hun til DR Sjælland.

Duften af mad skærper de ældres sanser
Odsherred Kommune fik lidt over seks millioner kroner, der er gået til at få etableret 17 små køkkener på seks plejecentre, fortæller teamleder i Odsherred Madservice Lonni Kristensen.

- Duft af nystegte frikadeller, flæskesteg eller hjemmebagte kanelsnegle. Det er genkendeligt for de ældre og skærper deres sanser, så de får en god oplevelse, siger hun.

Hos interesseorganisationen Ældre Sagen er fornemmelsen, at mange plejecentre enten har eller er i gang med at lave køkkener.

Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Sommerferie på Magasinet Pleje

Konference: Teknologi og ældre hånd i hånd

93-årige Karen spreder duft af mad på sit plejehjem med grisehaler

1

Rullende snackbar skal lokke mere mad i fynske ældre

Her dyrker de den gode samtale, der måske klemmer en ekstra bid ned

Plus

Nyt plejehjem har egen kok, fysioterapeut og social vicevært

Nyhedsbrev

4.684 modtager nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene.

Online Avis Arkiv

Spis min Gris fik en pris

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gratis GS1 online basiskursus

Bekymret for vandkvaliteten? Udskift bekymringen med en kølig, ren og smagfuld tillid

Kender du skumgummi pøllen og guleroden???

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Prøv Daarbak's sommerspin!

Ledelsesændring i GROHE AG

Lækkert og forfriskende (det behøver ikke være kedeligt at reducere plastforbruget)

Skal du på sommerferie i udlandet?

Cannabis produktion og luftfugtighed

Kom til julegavemesse i Aalborg

VINDenergi i rivende vækst

Nye opsatte hoveddøre i Svendborg

D 14. udgave af EU-China Business and Technology Cooperation Fair i Chengdu og Qingdao

Ajos lever højt på stigende skurkrav

Ny udgivelse: Performanceregnskab for GTS-net 2019 

God sommer fra Sangberg

Stor vækst i pavilloner fører til øget lagerbeholdning

Den nye standard for brandsikring af ventilationsanlæg er godkendt

For hotelvaskerier er sommeren højsæson – og tid til at støtte udsatte børns ferielejre

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

EU-guld til sund erhvervsklynge

Forhandlere søges!

Flere kommuner løser pladsmangel med pavilloner

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Welfare Tech uddeler 10 millioner kroner til samarbejder om teknologi

Send til en kollega

0.294