23948sdkhjf

93-årige Karen spreder duft af mad på sit plejehjem med grisehaler

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

I køkkenet i Solhavecenteret i Karise står der 12 bakker jordbær, som skal bruges til aftensmaden. Menuen står i øvrigt på ribbensteg med kartofler, rødkål og sovs og jordbær til dessert.

Ambitionen om at få duften af mad ud på flere plejecentre er lykkedes på plejecentrene i blandt andet Faxe og Odsherred kommuner. Det skriver DR Sjælland.

De er to af de 69 kommuner, som for to år siden fik del i den nu tidligere regerings køkkenpulje, som blandt andet skulle gå til at bygge eller udbygge køkkener på plejecentrene.

Ønsker til mad
Lone Bækø er teamleder i Solhavecenteret, og på sedlen i køkkenet står der biksemad, årstidens fisk og medister.

- Det er den madplan, vi følger og laver for en måned ad gangen. Der er både beboernes ønsker, og så regner vi ud, hvad ældre mennesker har brug for at spise, siger hun til DR Sjælland.

Tidligere fik man en liste over den næste måneds mad, der blev lavet fra et centralkøkken.

- Det betyder rigtigt meget, at vi selv kan lave den. Det betyder, at vi får beboernes ønsker til maden med, siger hun.

Nye køkkener
Faxe Kommune fik tildelt cirka 650.000 kroner fra puljen, og den har brugt pengene til både at bygge nye køkkener og give mulighed for tage beboerne mere med på råd.

Beboere vælger mad, de husker fra deres liv
På Solhavecenteret i Karise har 93-årige Karen Hansen været månedens kok, hvor hun valgte retten og var med i køkkenet.

Her skulle de lidt over 30 beboere og personalet smage grisehaler med gule ærter. En ret, som Karen Hansen spiste gennem mange år, da hun voksede op med grise tæt på sig.

- To gange om året blev der slagtet grise, og der er ikke så mange grisehaler på en gris, så der var lidt kamp om dem, siger hun.

Karen Hansen nyder, at hun og de andre beboere nu har mulighed for at vælge retter, som de husker fra deres liv.

- Når vi nu sidder her ved vores bord og snakker om mad, bliver der stadigvæk sagt: 'Ihh ja, så fik vi det og det', fortæller hun til DR Sjælland.

Duften af mad skærper de ældres sanser
Odsherred Kommune fik lidt over seks millioner kroner, der er gået til at få etableret 17 små køkkener på seks plejecentre, fortæller teamleder i Odsherred Madservice Lonni Kristensen.

- Duft af nystegte frikadeller, flæskesteg eller hjemmebagte kanelsnegle. Det er genkendeligt for de ældre og skærper deres sanser, så de får en god oplevelse, siger hun.

Hos interesseorganisationen Ældre Sagen er fornemmelsen, at mange plejecentre enten har eller er i gang med at lave køkkener.

Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ny koncept med kost får appetitten til at stige

Leder på Fremtidens Plejehjem stopper

Øv, må aflyse: Kommunerne har svigtet

Succes med søde og salte godteposer på Stevns

Ukendt vikarbureau stormer mod halv milliard i omsætning

Plus

Ideen startede med en pandekage: Mærkedage klemmer ekstra bidder ned

Nyhedsbrev

4.762 modtager nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Et fad med madder på årets længste dag

Online Avis Arkiv

Hospitalskøkken giver overskudsmad til hjemløse

Offentlige øko-køkkener fik roser for at sætte målgruppen i centrum

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hvorfor skal dokumentation være så kompliceret?

Lige så god som en helt almindelig skole

Sangberg-projektleder bliver DGNB-konsulent i byområder

NYT! Vi sidder hos dig, når vi procesoptimerer dit lager

Fra ide til indevielse på bare nogle få uger!

Laver du magiske sko, så leder en polsk skobutik efter dig!?

Kom med jeres ideer til sund kunstig intelligens

Næste generations modulsystem

Oplad din mobil direkte i bordlampen

CareNet Temadag: Fremtidens fleksible plejebolig

Nyt projekt accelerere udviklingen af digital sundhed

Midlertidige Kontorlokaler på bare 30 dage

Skal du med til MBM Tourism Prague 2020 i Tjekkiet?

Sidste udkald til basiskursus om Udbudsloven

Ajos' kraner løfter ny Metroudvidelse i København

JFP ISO certificeret i arbejdsmiljø

Midlertidige bolig til alle behov

Markedsbarrierer for medicinsk udstyr i Danmark og Tyskland

Find det rigtige system til din vagtplan, gratis arrangement

Nyt kursus om offentligt tilgængeligt byggeri

Lige så god som en helt almindelig skole

Tysk SME virksomhed søger bæredygtig partner.

Opdel de 12 sygeplejefaglige problemområder i niveauer

Sådan høster vi de lavthængende klimafrugter…

Generationernes Hus på Aarhus Ø

Send til en kollega

0.42