23948sdkhjf

Forening: Aftale om regionernes økonomi er en hån mod mennesker med demens og deres familier

Ifølge den netop indgåede aftale mellem regioner og regeringen, kommer der ikke én ekstra krone til udredning og behandling af det kraftigt stigende antal mennesker med demenssygdom.

Dermed risikerer Demenshandlingsplan 2025, som et samlet Folketing står bag, at falde til jorden med et brag, fordi pengene til planen allerede stopper ved årets udgang.

Aftalen om regionernes økonomi er en hån mod mennesker med demens og deres familier.

Uden ekstra penge, vil hovedparten af demenshandlingsplanens forbedringer forsvinde. Det betyder længere ventetider på demensudredning, mere kaotiske behandlingsforløb for demenspatienter og endnu ringere støtte til pårørende. Det er ganske enkelt en ommer.

Demenshandlingsplan 2025 har hidtil fået pengene fra den såkaldte Satspulje, som den tidligere regering nedlagde sidste år. Da der heller ikke er afsat ekstra penge på regeringens udkast til finanslov for 2020, ser det sort ud for demenshandlingsplanens fremtid, lyder det fra foreningen.

For lang ventetid på diagnose
Ifølge Sundhedsstyrelsen er det kun cirka halvdelen af alle personer med en demenssygdom, der er blevet udredt og har fået en diagnose.

Det er et problem, for uden ordentlig diagnose, kan demenspatienter ikke få den rigtige medicin og behandling. Men udsigterne til at få løst problemet ser med den nye aftale nu ud til at fortabe sig i endeløse ventetider på demensudredning.

Regionerne kan nemlig slet ikke overholde Folketingets fire ugers garanti på udredning. I dag overholder 40 procent af udredningsenhederne ikke udredningsgarantien og den længste ventetid på demensudredning er nu vokset til 35 uger.

Det går den forkerte vej.

Folketinget satte med demenshandlingsplan 2025 et ambitiøst mål om at flere mennesker med demens skal udredes og at 80 procent skal have en specifik demensdiagnose. Med planen blev der samtidigt igangsat et helt nødvendigt kvalitetsløft af de regionale demensudredninger. Men uden penge til at realisere målsætningen risikerer vi nu at det arbejde går i stå, og at ventetiderne på demensudredning i stedet vil vokse yderligere.

"Kassen er smækket i"
Ifølge Demenshandlingsplan 2025 skal Sundhedsstyrelsen derfor komme med anbefalinger til et mere sammenhængende forløbsprogram for demens. De anbefalinger forventes klar i dette efterår. Men uden penge til at omsætte anbefalingerne til virkelighed, risikerer de blot at samle støv på regionernes hylder.

Det giver ingen mening først at bevilge en masse penge til at udarbejde nationale anbefalinger om mere sammenhængende demensforløb, for derefter at smække kassen i når anbefalingerne skal omsættes til gavn for patienterne og pårørende.

Har kontaktet statsministeret
Her i Alzheimerforeningen skrev vi, kort efter Mette Fredriksen præsenterede den nye socialdemokratiske regering, til finansminister Nikolai Wammen, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og formand for Danske Regioner Stephanie Lose og opfordrede dem til at sikre fortsat finansiering af Demenshandlingsplan 2025.

Opfordringen blev også sendt til partiernes sundheds- og finansordførere.

Nu håber Alzheimerforeningen derfor at Folketingets partier i forbindelse med forhandlingerne om finansloven 2020 vil sikre, at der bevilges ekstra penge på finansloven, så demenshandlingsplanen ikke ryger på gulvet.

Vi skylder de mange demenspatienter og pårørende at række dem en hjælpende hånd, så de ikke står helt alene når demenssygdommen forværres. Derfor opfordrer vi på det kraftigste Mette Frederiksen til at træde i karakter og sikre fortsættelsen af Demenshandlingsplan 2025.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131