23948sdkhjf

Musik og sang hjælper mennesker med demens

I Mariagerfjord Kommune bruger medarbejderne på plejehjemmene sang og musik som et led i plejen af mennesker med demens. Ifølge forskerne kan sang og musik virke beroligende og være med til at give et mere værdigt liv

Tal fra Alzheimerforeningen viser, at demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark og at der hver tredje time dør et menneske af demens.

I samarbejde med DemensLiv og forskere fra Aalborg Universitet har Mariagerfjord Kommune sat fokus på, hvordan sang og musik effektivt kan bruges i plejen af mennesker med demens. Så i kommunen synger medarbejderne mere end sædvanligt, og det gør hverdagen nemmere for både beboere med demens, personalet og pårørende.

– Vi kan se, hvordan sangen er med til at berolige og motivere vores beboere med demens. Hverdagen glider lettere, og livet bliver værdigt og mere indholdsrigt, fortæller Stine Norlen, områdeleder for hjemmepleje.

Sang beroliger og belønner

Forskningsresultaterne fra Aalborg Universitet støtter op omkring indsatsen; målinger af hjernen viser, at sang beroliger og frigiver belønningshormonet dopamin, som gør os gladere.

For nogle medarbejdere har det været grænseoverskridende at skulle hengive sig til sang, men det handler ikke om at synge rent eller godt, men om hvordan sangen kan bruges til at flytte fokus og skabe positiv stemning uden konflikter.

– Rundt omkring på plejecentre og i hjemmeplejen i kommunen har vi holdt mere end 200 læringsmøder, hvor vi har klædt medarbejderne på, så sang bliver en naturlig del af plejen, forklarer Stine Norlen.

Andre bør lade sig inspirere

En af udfordringerne, når det gælder mennesker med demens, er, at de opfatter verden omkring sig markant anderledes end os. Dette kan give dem naturlige frustrationer, som vi skal hjælpe dem med at håndtere. Allerede nu kan de på plejecentre og i hjemmeplejen mærke resultaterne af sangen. Små film viser for eksempel, hvordan en demensramt kvinde stædigt bliver siddende på gangen og ikke vil med hen og spise aftensmad. Efter medarbejderen begynder at synge, følger kvinden pludselig med uden problemer.

Hos Mariagerfjord Kommune håber de, at andre plejecentre rundt omkring i Danmark vil tage metoderne til sig. At sangen bliver bredt ud i hjemmeplejen og kan inspirere familie og pårørende, som lever med demens til en lettere hverdag.

Demens, en folkesygdom

  • I Danmark lever 70-85.000 mennesker med en demenssygdom
  • Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom
  • Ca. 1.500 personer under 65 år har en demenssygdom
  • Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år
  • I 2040 forventes antallet af mennesker med demens over 60 år at vokse til 120-146.000
  • 400.000 personer i Danmark lever i dag med en demensramt i familien

Kilde: Alzeimerforeningen

Deltag i Mariagerfjord Kommunes demensfaglige konference den 9. oktober 2019. Se her

Se også DemensLiv.dk

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064