23948sdkhjf

Det første af sin slags: Bofællesskabet vendes på hovedet i Ringkøbing

Vejret indbød mere til gummistøvler end festsko, men humøret var alligevel højt hos de mange fremmødte, som trodsede regnen og deltog ved første spadestik på det kommende seniorbofællesskab i den nye Naturbydel i Ringkøbing fredag den 6. september. 

Realdania By & Byg udvikler seniorbofællesskabet i et partnerskab med Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er et hold med totalentreprenøren Jens Jensen fra Holstebro, Aart Architects, Gemeinshaft, Gustin landskab og Tækker rådgivende ingeniør, der står for selve byggeriet. 

- Vi kalder det ”Fremtidens seniorbofællesskab”, sagde Realdania By & Bygs administrerende direktør Peter Cederfeld ifølge en pressemeddelelse om arrangementet. 

Det første af ni seniorbofællesskaber

Det kommende seniorbofællesskab i Ringkøbing er ét af alt ni seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler i øjeblikket over hele landet som en del af indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre”.

Indsatsen skal være med til at inspirere andre til at bygge seniorbofællesskaber og afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber. Målet er at imødekomme den stigende efterspørgsel på denne boform og dermed bidrage til at bekæmpe den stigende ensomhed blandt ældre.

Otte af de ni bofællesskabet udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som opføres af Realdania med Realdanias datterselskab Realdania By & Byg som bygherre.

Hverdagsfællesskaber
Det klassiske bofællesskab med private boliger og små haver omkring et fælleshus i midten er vendt på hovedet. 

- I stedet vil vi gerne skabe attraktive rammer for ”hverdagsfællesskaber”, forstået på den måde, at vi blander boligerne med en lang række fælles faciliteter, som mange ikke har adgang til i deres private bolig, såsom bibliotek, fællesrum og gæsteværelse. Hertil kommer også væksthus, urtehave, soldæk og grejskur til kajakker, der kan bruges af de aktive seniorer, sagde Peter Cederfeld. 

Privat, fælles og fokus på natur
Med seniorbofællesskabet opføres tre bygninger i to-tre etager, hvor 14 mindre, private lejeboliger blandes med 300 kvm fællesfaciliteter. Boligerne bliver i ét eller to plan, i varierende størrelse fra 35-40 til 85-90 kvm.

Alle boliger har private rum, såsom bad/toilet, soveværelse, opholdsrum og køkken, og afskærmede mindre terrasser eller altaner med tæt kontakt til naturen. 

Mellem og omkring bygningerne bliver naturen, som allerede er udviklet i Naturbydelen, inddraget som omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber i hverdagen på den 2.700 kvm store grund

Efter byggeriet nu er sat i gang er forventningen, at der vil bære indflytninger i slutningen af 2020.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095