23948sdkhjf

Køkkenleder: Vi vægter klimaet, men hensynet til borgeren tæller mest

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Lidt flere grøntsager sneget i gryden med boller i karry eller måske en dag eller to med fisk.

Vi kender alle de gode råd til at gøre madlavningen lidt mere klimavenlig, og nu vil Københavns Kommune have de gode takter endnu mere ud at leve i deres storkøkkener, der leverer mad til kommunens ældre og sårbare borgere.

Københavns Kommune har sat et mål om at reducere CO2-aftrykket fra storkøkkeners fødevarer med en fjerdedel fra 2025.

Og det er med at holde tungen lige i munden, når man skal tage klimahensyn i produktionen af ældremad. Det fortæller Gitte Gross, der er driftsleder i Københavns Madservice, hvor de igennem nogle år har arbejdet med at få mere klimabevidsthed ind i deres produktion.

- Vi forsøger at erstatte kød med grønt, der hvor det giver mening. Vi kan gøre det til en vis grænse, men det skal smage ordentligt, og have det ernæringsmæssige perspektiv i sig, så derfor gør vi det kun dér, hvor det giver et fornuftigt resultat, siger Gitte Gross.

Hun nævner blandt andet tricket med at putte grøntsager i en ret med boller i karry. Men altid med respekt for smagen og fokus på det ernæringsmæssige mest optimale for gruppen.

- Vi har at gøre med en gruppe mennesker, der ofte har lille appetit og holder af klassisk dansk mad. Derfor bruger vi mere kød i maden, end hvad klimaanbefalingerne foreskriver, men vi skal også være sikre på, at de ældre spiser maden. Ellers ender det som madspild, og så nytter det ikke noget for klimaet alligevel, siger hun.

Flerbenet klimaindsats
Gitte Gross fortæller, at Københavns Madservice i over 10 år har arbejdet med klimaforbedringer, der ligger ud over selve det, der ender på tallerknerne.

Eksempelvis holder køkkenet skarpt øje med, hvor meget strøm og vand, deres køkkenmaskiner bruger og foretager justeringer i produktionen ud fra det.

- Vi havde før en ordning med at koge fond på ben over weekenden. Men det kostede simpelthen så meget strøm, så nu har vi lagt den praksis om til en kortere kogetid i hverdagen for at spare på energien, siger Gitte Gros.

Hun fortæller, at hun ser positivt på fokus på klimaindsatsen i maden, men at hendes køkken er et godt eksempel på, at der er andre steder at være klimabevidst end alene på maden.

- Hensynet til borgerens smagsløg og ernæringsmæssige tilstand går altid forrest for os. Det er vigtigt, at de får den mad med den rette ernæringsmæssige kvalitet, de skal bruge for at have det godt. Man kan sagtens stå på flere ben i klimaindsatsen, siger hun.

Fakta:

Københavns Madservice arbejder med tre typer menuer: den klassiske ’mormormad’, den klassiske med et tvist og den mere eksotiske menu.

I de to sidste ligger mulighederne for at lege med smage og fx tilsætte grøntsager i større eller mindre grad – både for madoplevelsens og klimaets skyld. På den måde kan borgeren selv træffe et valg ud fra, hvor friske de er på at prøve nye retter med mere grønt.

Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Demensindsatsen polstres med 244 millioner kroner

Her er vinderen af årets ROPOX-pris

Flere sultne deltagere: Center har succes med fælles fredagsspisning

Kritik får konsekvenser i Aalborg

Der var penge alligevel: Plejehjem beholder fast lægeordning

Danske Patienters formand skifter til Danske Regioner

Nyhedsbrev

4.764 modtager nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Rådmand erkender politikeransvar: Plejepersonalet har manglet støtte

Online Avis Arkiv

Dansk delegation viser vejen til banebrydende sundhedsteknologi

Det kører ikke på skinner i hjemmeplejen

Ældre sætter rekord i kroniske sygdomme

Ny direktør hedder Margrethe Wivel

1

Beboere på plejehjem skal frit kunne vælge rengøring

Lokal entreprenør vinder Holstebros nye SOSU-skole

Ældreråd: Hver fjerde kommune forringer velfærden i 2020

Nu bliver det lettere at finde vej på hospitalet i Silkeborg

Hjælpende hånd til håndtering af medicin med ny guide

21 bekymrede henvendelser førte til 14 påbud

Tilsynskritik kan koste region godkendelse af 21 bosteder

Vikarbureau ansætter ny direktør

FIK DU LÆST: Gratis podcast til alle jer, der arbejder med forflytning

Ny koncept med kost får appetitten til at stige

Nedlagt satspulje uden afløser skaber kaos

Berendsen skal vaske plejens tøj i Ishøj

Alzheimersforeningen mærker allerede manglende penge

S: Demensområdet er endnu en ubetalt regning fra Venstre

Venstre vil kæmpe for penge til udtørrende demensplan

Ny klinikchef for rygmarvsskader

Ældre Sagen: Problematisk med nye regler genoplivning

Læger: Gratis vaccine mod lungebetændelse er god idé

Tønder: Det skal være SLUT med ensomhed

Øv, må aflyse: Kommunerne har svigtet

Langer hårdt ud efter nye standarder til rengøringshjælp

1

Gratis tandlæge til socialt udsatte kan være på vej i finanslov

At lede sygepleje

Der er lagt op til debat på Velfærdens Årsdag

Plejehjem slipper med skrækken - men stillinger nedlægges

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Danmarks største by- og byggeinstitut ser dagens lys

Hvorfor skal dokumentation være så kompliceret?

Lige så god som en helt almindelig skole

Sangberg-projektleder bliver DGNB-konsulent i byområder

NYT! Vi sidder hos dig, når vi procesoptimerer dit lager

Fra ide til indevielse på bare nogle få uger!

Laver du magiske sko, så leder en polsk skobutik efter dig!?

Kom med jeres ideer til sund kunstig intelligens

Næste generations modulsystem

Oplad din mobil direkte i bordlampen

CareNet Temadag: Fremtidens fleksible plejebolig

Nyt projekt accelerere udviklingen af digital sundhed

Midlertidige Kontorlokaler på bare 30 dage

Skal du med til MBM Tourism Prague 2020 i Tjekkiet?

Sidste udkald til basiskursus om Udbudsloven

Ajos' kraner løfter ny Metroudvidelse i København

JFP ISO certificeret i arbejdsmiljø

Midlertidige bolig til alle behov

Markedsbarrierer for medicinsk udstyr i Danmark og Tyskland

Find det rigtige system til din vagtplan, gratis arrangement

Nyt kursus om offentligt tilgængeligt byggeri

Lige så god som en helt almindelig skole

Tysk SME virksomhed søger bæredygtig partner.

Opdel de 12 sygeplejefaglige problemområder i niveauer

Sådan høster vi de lavthængende klimafrugter…

Send til en kollega

0.167