23948sdkhjf

Er det livskvalitet at blive bevæget gennem andre?

Et nyt forskningsprojekt vil undersøge, hvad det betyder fysiologisk, mentalt og socialt for mennesker, der har svært ved at bevæge sig af egen kraft, at blive bevæget gennem andre.

Det skal ske ved at undersøge effekten af de to initiativer Cykling uden alder og Team Tvilling.

Også fokus på frivillige
Forskerne vil først og fremmest undersøge, hvad det betyder for livskvaliteten, og hvad der sker fysiologisk med kroppen for mennesker, når de bevæges gennem andre.

Men også, hvad det betyder for de frivilliges livskvalitet og fysiologiske sundhed at bevæge andre.

Endelig vil de se på, hvad det betyder for pårørende og plejepersonale, at mennesker, der ikke kan bevæge sig ved egen kraft, er med i aktiviteterne.

- Der findes meget lidt forskning, der har undersøgt betydningen af at blive bevæget gennem andre, og forskningsprojektet vil derfor skabe vigtig viden, der kan styrke indsatsen for, at bevægelseshæmmedes livskvalitet og sundhed forbedres, siger Bente Klarlund, direktør for TrygFondens Center for Aktiv Sundhed.

Bag projektet står Statens Institut for Folkesundhed og TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet og helsefonden og Bevica Fonden har afsat 5 millioner kroner til projektet.

Om de to initiativer

  • I Cykling uden alder går det ud på, at ældre mennesker med funktionsbegrænsning bliver kørt på kortere eller længere ture i rickshaws af frivillige såkaldte piloter. 
  • I Team Tvilling går aktiviteten ud på, at en atlet uden handicap løber med et menneske med handicap i en løbevogn. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078