23948sdkhjf

System skaber systematisk overblik

Demenskammeraten, der er udviklet i samarbejde mellem Fuglsanggården, MTIC og InCare Systems, er nu evalueret af VIA University College.

Under overskriften "Nyt IT-redskab samler teori og praksis i ét" skrev Magasinet Pleje i foråret 2018 om IT-redskabet ’Demenskammeraten’. Et redskab, der blev opfundet af plejehjemmet Fuglsanggården, Grenå, i samarbejde med MTIC - Region Midtjyllands MedTech Innovation Consortium og den danske virksomhed InCare Systems.

Nu er redskabet evalueret.
Projektleder Susanne Svendsen siger, at resultaterne er "særdeles interessante".

- Vi kan fornemme på de kommunale medarbejdere, der har været præsenteret for resultaterne, at resultaterne er særdeles interessante. Og at sammenligningen mellem Demenskammeraten og det system Sundhedsstyrelsen har understøttet udviklingen af for at højne niveauet af demensplejen i Danmark, er meget interessante - idet VIA’s evaluering viser, at de er sammenlignelige, siger hun.

Positivt resultat
Evalueringen er foretaget af Via University Colleges Anders Møller Jensen, Center for sundhed og velfærdsteknologi.
Resultatet er positivt.

MTIC

Foreningen MedTech Innovation Consortium (MTIC) er dannet af Aarhus Universitet, VIA University College, Region Midtjylland, samt de 16 kommuner: Aarhus, Favrskov, Herning, Holstebro, Horsens, Ikast-Brande, Lemvig, Norddjurs, Odder, Ringkøbing-Skjern, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Struer, Syddjurs og Viborg.  

"Personalet finder Demenskammeraten relevant og anvendelig til at skabe et systematisk overblik over den sociale og psykiske tilstand hos borgeren med demens. Demenskammeratens opbygning understøtter et fokus på en personcenteret tilgang til plejen af mennesker med demens," lyder det således i konklusionen.

Plejehjemsleder Helle Thomsen sagde sidste år til Magasinet Pleje om de positive resultater af implementering af Demenskammeraten.

- Nu har vi beboerkonferencer flere gange om dagen istedet for et par gange om ugen. Det betyder, at beboerne er mere i centrum. En række bureaukratiske arbejdsgange er nedlagt, og den tid, vi har fået til rådighed, bruges på mere omsorg og mere nærvær, fortalte Helle Thomsen.

Anders Møller Jensen konkluderer i rapporten ligeledes, at personalet finder Demenskammeraten relevant og anvendelig til at skabe overblik over den sociale og psykiske tilstand hos borgeren. Han skriver også, at Demenskammeraten har sin særlige styrke i at visualisere borgeren ved temamødet, og gør det lettere for et tværfagligt tema at bidrage i drøftelserne. Og at Demenskammeraten understøtter arbejdet med personcentrede løsninger i hverdagen, og at kalenderfunktioner giver godt overblik over aktiviteter omkring borgeren.

Hele evalueringen kan erhverves hos MTIC.

• "Demenskammeraten samler de demensfaglige teorier og giver mulighed for medicinsk-, psykisk- og trivselstriagering. Redskabet skal bruges af hele personalegruppen. 

• Programmet samler borgernes demensdiagnose, aktuelle udfordringer i adfærd, personlighed, løbende opfølgning på tværfaglige indsatser og giver mulighed for daglige opfølgninger med et systematisk og hurtigt overblik på én og samme skærm. 

• Demenskammeraten er bygget op, så den understøtter og giver et fælles fagligt sprog blandt personalet i overleveringsmøderne omkring borgerne. 

• Den giver et øjeblikkeligt visuelt overblik over Demenskammeraten understøtter dermed personalet i at vurdere hvilke borgere, som kræver ekstra fokus den pågældende dag, hvilke plejeindsatser, der er optimale i forhold til en borger med en given adfærd, i en given periode. 

• Efter interaktion med borgeren giver personalet feedback, så der er mulighed for evaluering og efterfølgende justering af indsatser. 

• Demenskammeraten kan integreres med IT-systemerne Nexus og Fællessprog 3. 



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125