23948sdkhjf

Dansk Erhverv kritiserer kommune: Friplejehjem er ikke dyrere

Forleden skrev Magasinet Pleje, at det kommende friplejehjem i Nørager formentlig vil øge hullet i Rebild kommunens sundhedsbudget.

Det mener i hvert fald Rebild Kommunes forvaltning, som har advaret politikerne om en merudgift på måske fire millioner i 2020 - stigende til otte millioner årligt i de kommende år.

Men Dansk Erhvervs velfærdpolitiske chef, Rasmus Larsen Lindblom, anfægter nu Rebild Kommunes beregning. Han mener ikke, at et friplejehjem bliver dyrere for kommunen end et kommunalt plejehjem:

- Kommunen vil også have udgifter til IT, afskrivninger på bygninger og administrative medarbejdere til et kommunalt plejehjem. Hvis en kommune reelt har en lav administrationsudgift på de kommunale pladser, så skal friplejehjemmet have den samme lave andel. Man skal følge den stedlige takst - hverken mere eller mindre, siger Rasmus Larsen Lindblom.

Ifølge ham organiserer Dansk Erhverv størstedelen af landets friplejehjem.

- Vi oplever mange kommuner, hvor man er blevet enige om en afregningspris. I Rebild Kommune er den pris jo slet ikke forhandlet på plads endnu med leverandøren, Danske Diakonhjem, som er vores medlem. Men forvaltningens papir til politikerne er jo ikke det bedste udgangspunkt for et samarbejde, mener Rasmus Larsen Lindblom.

I forvaltningens notat til politikerne står der også, at Rebild Kommune jo skal betale for sygeplejeydelser også for de friplejehjemsbeboere, der kommer fra andre kommuner.

- Det er rigtigt, men forvaltningen mangler at oplyse, hvor mange borgere fra kommunen som omvendt modtager tilsvarende ydelser i andre kommuner, siger Rasmus Larsen Lindblom.

Endelig minder den velfærdspolitiske chef om, at Rebild Kommune jo får et nyt plejehjem med gode fysiske rammer opført for private penge, og at det er den private leverandør, der påtager sig risikoen for tomme pladser.

- Friplejehjem giver økonomiske udfordringer

Direktør Charlotte Larsen, Rebild Kommune, mener stadig, at politikerne er nødt til at tage højde for, at friplejehjemmet kan give ekstra udgifter.

- En ting er, hvad en friplejehjemsplads koster, en anden ting er, hvordan det påvirker kommunens økonomi. En vis andel til revision, IT og administration skal jo lægges oven i prisen også på vores egne plejehjemspladser. Men den udgift kan vi reducere ved eventuelt at fyre medarbejdere i administrationen. Det kan vi ikke tilsvarende med omkostningerne til administration på friplejehjemmet, siger hun.

Charlotte Larsen medgiver, at nogle af Rebild Kommunes borgere bor på friplejehjem i andre kommuner, som så skal betale sygeplejeydelser for dem.

- Men det vil et friplejehjem i Rebild jo ikke ændre på. Det vil stadig kunne give os ekstraudgifter, siger hun.

Og så mener direktøren ikke, at Rebild Kommunes beregninger afviger fra erfaringerne fra andre kommuner:

- Jeg har ikke hørt om nogen kommuner, der ikke har oplevet en økonomisk udfordring i forbindelse med et friplejehjem. Det betyder jo ikke, at friplejehjem gør noget forkert, slet ikke, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078