23948sdkhjf

En bette dejlig en: Musik og inspiration i arbejdet med demensramte

”Du er min øjesten, en bette dejlig en, er du.”

Det er sosu-medarbejder Fernanda, der synger for Tove, der har en demenssygdom. Tove sidder i sin stol. De to har talt om, at det ville være godt for Tove at få en lur, men hun vil ikke og er lidt forvirret over det hele.

Fernanda synger videre. Starter forfra på sangen. Pludselig rejser Tove sig. Pudsigt nok lige der hvor sangen går: ”og når vi to følges ad, så er jeg altid glad som nu.”

Hun støtter sig til rollatoren og synger videre: ”Hvem kommer så på den grønne gren. Det gør min øjesten og jeg”.

Imens har Fernanda og Tove bevæget sig ind i soveværelset. De sidder på sengen, og nu synes Tove, det er en god ide at hvile lidt.

Musik i plejen
Situationen stammer fra et videoklip, som Mariagerfjord Kommune har fået lavet i forbindelse med et projekt, hvor de indarbejder musik og sang i arbejdet med borgere med demens. Projektet har været i gang i et års tid, hvor man på et plejecenter i Hadsund har fået musikken ind i dagligdagen ved hjælpe af kommunens tre musikterapeuter. Projektet har været lidt af en udfordring for både ledelsen og de ansatte ikke mindst.

Men nu ser det ud til at give pote.

Ifølge en undersøgelse som kommunen har lavet, har de involverede medarbejdere fået en øget tryghed ved at bruge sang og musik i plejen. Det giver ro og tager toppen af konflikter med demensramte borgere, hvis ikke det ligefrem forebygger dem.

Det fortæller Tue van Pålman, der er fagchef for sundhed og ældre i Mariagerfjord Kommune.

- Andelen af borgere med demens er stigende, og der er brug for, at vi udvikler plejen og leder efter nye måder at hjælpe borgerne på, når de skal i bad, spise, sove eller andre hverdagssituationer, hvor der kan opstå forvirring, siger han.

Nu er kommunen ved at indsamle data fra projektet, og i 2020 skal der lægges en strategi for, hvordan resten af kommunen skal drage nytte af den nye musikalske viden. I 2021 går udrulningen i gang.

- Vi har momentum nu. Det er et projekt vi kommer til at pakke sammen. Nu skal det ud i praksis, siger han.

Omdrejningspunkt: Inspiration
Projektet er lavet i samarbejde med Demensliv, der har fungeret som konsulenter på projektet i forhold til at få det ledelsen med i projektet, tage teten og gå forrest.

9.oktober havde kommunen og Demensliv inviteret til konference i Hobro, hvor der blev lagt ud med fællessang for at skabe rammen om, at musikken kan blive en aktiv del af plejen. Her fortalte parterne om projektet, og desuden var der arrangeret oplæg, der skulle inspirere til andre måde at gå til demensfeltet på. Niels Krøjgaard holdt oplæg om den nærværende plejen og kunsten at mærke følelser i relationen med andre.

Desuden var der forskellige workshops, hvor blandt andet en teatergruppe kridtede banen op i forhold til de dilemmaer, der opstår i arbejdet med mennesker med demenssygdom.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109