23948sdkhjf

Et fad med madder på årets længste dag

Både beboere og de ansatte på plejehjemmet Svaleparken i Assentoft, samt mange andre plejehjem i Randers Kommune, har taget godt imod den nye Mærkedagskasse med samtalekort i

Sover du godt i sommervarmen? Hvor mange lyse timer er der egentligt på årets længste dag, og hvor kort bliver dagen, inden det vender igen?

Pludselig kunne en borger huske en anekdote om kornet hjemme på fødegården, der skulle høstes i sommervarmen, og snart tog snakken en drejning imod regnbuer, og om man nogen sinde fandt et skat for enden, de gange man rendte ud for at lede.

Al den snak kom ud af blot ét enkelt kort fra Mærkedagskassen, da Magasinet Pleje så kassen i aktion i juni måned - netop på årets længste dag.

Her mødtes otte borgere og to plejere om det ovale bord til rugbrødsmadder med pålæg. Servietterne stod sirligt oprejst ved hver tallerken, og midt på bordet stod dagens mærkedagskort på en plastfod. Kortet var mærket med billedet af sommergult korn og en blå himmel med en regnbue på tværs.

- Mærkedagskassen er på mange måder blevet et arbejdsredskab for os. Dels er den en stor hjælp til at skabe hyggelige måltider, men den er også god til at prikke til langtidshukommelsen og få de gode historier frem, siger Laura Linhave.

- Vi er da også blevet klogere. Der var da masser af mærkedage, jeg ikke kendte til før, bemærker en ansat i boenheden med et grin.

Flere udgaver af samme kort
Kassen består af trykte kort, og desuden er der udviklet en særlig spiralkalender til køkkenerne og madbestillerne, så det er nemt at danne sig et overblik over, om der skal bestilles noget specifikt mad hjem til de kommende mærkedage. Kassen indeholder også en vægkalender, der kan hænge på køleskabene ude i boenhederne, så det er hurtigt at se, om dagen i dag er en mærkedag.

På den måde er alle faggrupper med i mærkedagskassen helt fra sosu-ansatte til køkkenansatte.

- Nogle gange er vi heldige at kunne koble en mærkedag op på en madret, og så har vi pludselig alle sanser i brug, siger Tine Rolapp, der fortæller, at der i efteråret var arrangeret ølsmagning i anledning af øllets dag.

En af de ansatte afslører også, at de tit ’genudsender’ et kort hen over et par dage, hvis de føler, der er mere at tale om.

- Det er ikke altid så vigtigt, om det falder lige på dagen. Særligt ikke for de borgere, der har demens. Samtalen om veterandag kan jo være lige så god i dagene omkring, hvis bare det kan vække en god historie og en samtale, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078