23948sdkhjf

Ro på nu: Udgifter til fremtidens ældre er stærkt overvurderet

Økonomiske vismænd antager, at sundhedsudgifterne til det stigende antal ældre bliver mindre end antaget. Det sker på baggrund af andre beregninger end dem, Finansministeriet har stillet med, skriver Altinget. 

De økonomiske vismænd fremlagde tallene forleden, men ikke uden stor skepsis fra regionerne. 

Rapportens fremskrivning er nemlig langt mere optimistisk end hidtidige fremskrivninger.

Det skyldes, at man har undervurderet betydningen af den bedre sundhedstilstand i befolkningen, fortæller overvismand Michael Svarer,

- Vores nye fremskrivning tyder på, at der er en mere gunstig effekt af sund aldring, end vi tidligere regnede med, således at der kommer et mindre træk på de offentlige udgifter i forhold til den demografiske udvikling, siger Michael Svarer til Altinget.

Ifølge vismændenes beregninger, kan den sunde aldring frigive seks milliarder kroner årligt på langt sigt.

Vismændene slår dog fast, at sundhedsudgifterne vil stige. Hvor meget er imidlertid ikke så let at forudse, da en 85-årig i 2040 ikke nødvendigvis er lige så pleje- og behandlingskrævende som en 85-årig i dag.

Vismændene afviser dog ikke, at det stigende antal ældre stadig betyder markante stigninger i udgifterne. Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) er dog også skeptisk.

- De seneste tendenser, jeg har set, tyder på, at man snarere har overvurderet betydningen af sund aldring. Så det er ikke aktuelt i vores praktiske virkelighed. Vi kan derimod se, at mængden af patienter stadig er støt stigende, siger hun til Altinget.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078