23948sdkhjf

Kæmpe overraskelse! Fald i demensdiagnoser trods flere ældre

Den demografiske udvikling i Danmark - med en befolkninsgsammensætning, der tæller flere og flere ældre - følges ikke procentvis af nye tilfælde af demens.

Det viser et nyt befolkningsstudie fra Nationalt Videnscenter for Demens.

Tværtom har antallet af nye demensdiagnoser procentvis har været faldende siden 2004, selvom ældrebefolkningen på 65 år eller derover er steget med 32 procent fra 1996 til 2015.

Det overrasker studiets hovedforfatter, Lærke Taudorf, der er ph.d.-studerende ved Nationalt Videnscenter for Demens. Hun siger til Videnskab.dk:

- Jeg synes, det er meget interessant, at vi til trods for større ældre generationer og en stigning i forekomsten af mennesker, der lever med demens, fandt, at antallet af nye demenstilfælde har været faldende, siger Lærke Taudorf.

Studiet bliver publiceret i den nyeste udgave af tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia.

Forskerne har kigget efter to ting:
• Hvor mange nye tilfælde af demens, der har været i perioden - det kalder forskerne for incidens.
• Hvor mange der samlet set er diagnosticeret med demens i perioden - det kalder forskerne for prævalens.

Det er første gang, at nogen har set nærmere på netop disse to faktorer inden for demensramte i en hel nations ældrebefolkning, skriver videnskab.dk.

Incidensraten er årligt faldet med i gennemsnit to procent fra 2004 og frem.

Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent i Nationalt Videnscenter for Demens og en af forfatterne bag studiet, forventede for et par år siden, at en ti procent større ældrebefolkning ville lede til ti procent flere demenstilfælde:

- Men vores undersøgelse viser, at det ikke kan udregnes så mekanisk, og det er glædeligt at vide, at der ikke er så mange demenstilfælde, som vi havde regnet med, siger Kasper Jørgensen.

Forskerne bag studiet nævner, at nogle af forklaringerne kan være bedre behandling af risikofaktorer for demens, de ældre er begyndt leve sundere, og man er begyndt at diagnosticere mere præcist.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156