23948sdkhjf

Tre idéer, der kan styrke både erhverv og kommuner

- siger Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen

- Jeg er bekymret over den tendens, vi ser i øjeblikket. Det virker som om, at det ikke er så meget på radaren at lade private aktører bidrage med løsninger. Sådan oplever mange af vores medlemmer det i hvert fald. Det går den gale vej. Det skal der laves om på, for alle har gavn af et styrket offentligt-privat samarbejde.

Sådan siger Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv, hvor man er bekymret over udsigten til det, der ligner en tendens til hjemtagning i både kommuner og regioner over hele landet.

Han mener, at i en tid, hvor antallet af ældre kun vokser fra år til år, er det forkert, at opgaver bliver hjemtaget af det offentlige, uden at private får muligheden for at byde ind. På den måde bliver der ikke taget højde for, om opgaven faktisk bliver løst til den bedste pris, den bedste kvalitet eller måske endda begge dele.

Gør loose-loose til win-win
Det er især på sundhedsområdet, Dansk Erhverv ser regioner hjemtage opgaver som vikardækning og ambulancekørsel.

Brian Mikkelsen peger på tre tiltag, som han finder nødvendige for at få sikret mere offentlig-privat samarbejde.

- Først og fremmest vil et godt offentligt-privat samarbejde (OPS) bidrage til løsningen af de udfordringer, vi som samfund står overfor. Viden, erfaring og de gode eksempler med OPS ligger i dag spredt og derfor er der behov for at samle denne viden i en ny national OPS-enhed. Derfor opfordrer vi regeringen til at gå i gang med at lave netop sådan en enhed.

- Dernæst mener vi at opgaver, der er blevet hjemtaget, skal i udbud senest to år efter hjemtagningen, og når kommunen beregner prisen på egne ydelser, skal det ske med anvendelse af OECD-beregningsprincipperne, så alle omkostninger kommer med. Ellers er sammenligning af priserne mellem det offentlige og private som at sammenligne pærer og bananer. Og jeg har virkelig svært ved at se eventuelle argumenter imod, at priserne mellem sektorerne bliver sammenlignelige. For kun sådan ved vi, om vi får det bedste og det meste ud af vores skattekroner – og hvem skulle ikke have en interesse i det, siger Brian Mikkelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064